Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Overname en opvolging

van een agrarisch bedrijf

Maak een afspraak

Bedrijfsovername of opvolging in de agrarische sector

Wij zijn er trots op dat onze agrarische sector nog steeds aantrekkelijk is voor jonge boeren en tuinders. Agrarisch adviseur Robert Veerbeek van Univé vertelt meer over het proces van bedrijfsovername of opvolging: "Het vinden van een goede opvolger voor een agrarisch bedrijf is een complex proces. Op zowel financieel als sociaal-emotioneel vlak vergt dit een jarenlange voorbereiding. Een voorbereiding waar wij jou, met 225 jaar aan ervaring in agrarische verzekeringen, graag persoonlijk bij helpen. Ik adviseer jou over risico’s voorkómen, nemen of juist uitsluiten. Zowel zakelijk als privé. En gaat het mis, dan sta ik net als jou geworteld in de agrarische sector, naast je.” Snel, begripvol en zoals afgesproken. Zo is Univé. Maak een afspraak met een van onze adviseurs en wij helpen jou, als opvolger of overdrager, graag op weg naar een succesvolle bedrijfsovername.

Maak een afspraak

"Ik adviseer altijd: Verzeker de zaken die jouw bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen.”

Robert Veerbeek, Agrarisch adviseur

Voorkomen, beperken en verzekeren wat nodig is

Door de alsmaar groeiende wereldbevolking zal de vraag naar voedsel stijgen. “Onze jonge boeren zijn de voedselmakers van de toekomst en die moeten we koesteren.” Dat doen we volgens Robert Veerbeek door deze jonge ondernemers te helpen met het voorkomen, nemen of juist uitsluiten van risico’s. Al onze klanten in de landbouw, akkerbouw, veeteelt en tuinbouw zijn uniek en dat vraagt om maatwerk. Ons betrokken en enthousiaste team weet wat er speelt in jouw sector én regio en erkent het belang van het veiliger maken van jouw agrarisch bedrijf.

Bekend in de regio

We willen samen met jou risico’s voorkomen, gevolgen beperken en pas als dat echt nodig is: verzekeren. Voorkomen, beperken en verzekeren, dát is waar we voor staan bij Univé. Met 5 ervaren adviseurs in deze regio kennen wij onze agrarische klanten heel erg goed en dat is een voordeel. We hebben met al deze klanten minimaal 1 keer per jaar contact om te kijken of het huidige pakket nog aansluit bij de risicobereidheid. Die met zaken als een overname of opvolging, asbestdaken, nieuwe zonnepanelen, meer vee, een grotere stal of angst voor cybercriminaliteit natuurlijk kunnen veranderen.

Risico-inventarisatie

Wij gaan graag met jou in gesprek over jouw bedrijfsactiviteiten, bedrijfsmiddelen, mobiliteit, personeel en jouw inkomen. Bij voorkeur aan jouw keukentafel. Zo krijgen wij tijdens dit risico-inventarisatie-gesprek een kijkje in jouw agrarische bedrijf. We creëren bewustwording die kan leiden tot een betere risicopreventie en helpen jou in dit gesprek afwegen welke risico’s je wel en welke je niet hoeft te verzekeren. Aan de hand van dit gesprek bieden wij jou een passend risicoadvies op maat. Hierin nemen wij ons brede scala aan verzekeringen ‘agrarische sector’ mee.

Uitbreiding en groei

“Wanneer mijn klant er een tweede locatie bij koopt omdat hij wil uitbreiden gaan we bij hem aan de keukentafel zitten. We hebben het over de bedrijfsactiviteiten, de regio, wel of geen vee, de inventaris en kijken samen naar de risico’s die hierbij horen. Aan de hand van dit inventarisatiegesprek maak ik een advies rapport op. Hierin worden alle verzekerbare risico’s in kaart gebracht. Zoals de eventuele aanwezigheid van asbest. Op basis van zijn risicobereidheid gaan we dan kijken welke zaken er verzekerd moeten worden en welke zaken hij voor zijn eigen risico neemt.”

- Robert Veerbeek, Relatiemanager Agrarisch

Voorzorgsmaatregelen bij een overname of opvolging

Volg jij je vader op als boer en ken je kneepjes van het vak? Of ben je al jaren agrariër en neem je een ander agrarische bedrijf over? Bij een bedrijfsovername of opvolging dienen de risico’s altijd opnieuw in kaart gebracht te worden. De risico’s van jouw voorganger zijn niet automatisch identiek aan de risico’s die jij loopt, zelfs niet als er op het oog niets veranderd. Dat heeft onder andere te maken met jouw toekomstplannen en risicobereidheid. Toch adviseren wij niet áltijd om een verzekering af te sluiten. Wij adviseren ook in het nemen van voorzorgsmaatregelen, om risico’s te voorkomen. Wij vinden dat jij alleen moet verzekeren wat écht nodig is!

Aspecten van de risico inventarisatie

Je eigen vermogen

De voormalig agrariër kan veel vermogen hebben opgebouwd en daarmee de te lopen risico’s voor eigen rekening hebben genomen. Terwijl jij als nieuwe agrariër nog helemaal geen vermogen hebt en het eerste jaar geen enkel risico wil lopen.

Personeel

Misschien wil jij als agrariër (nieuw) personeel aannemen en heb je geen idee hoe dit aan te pakken. In dit geval geeft onze rechtsbijstandsverzekering recht op preventieadvies die jij kunt inzetten bij het opstellen van arbeidscontracten.

Gezondheid

Zonder vangnet van de overheid ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk wanneer jij (langdurig) ziek wordt. Het afsluiten van een slimme arbeidsongeschiktheidsverzekering voor agrariërs (AOV) kan jou geruststellen.

Rechtsvorm

Veel boerenbedrijven hebben de rechtsvorm maatschap en dat houdt in dat iedere deelnemer privé aansprakelijk is voor een gelijk deel van mogelijke schulden. Vaak komt er bij opvolging een zoon of dochter bij de maatschap in en daarom updaten we het huidige verzekeringspakket. De nieuwe maat is nu mede aansprakelijk.

Regelgeving

Het kan zijn dat regelgeving veranderd is. Het is altijd goed om te kijken naar de huidige regels en wetten en hier je verzekering op aan te passen.

Leeftijd

Het opstarten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kun je het beste opstarten wanneer je nog jong bent en je gezondheid optimaal is.

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid speelt, net als in vele branches, ook bij agrariërs een grote rol. Veel boerenbedrijven met asbestdaken zijn zich bewust van de risico’s. In samenwerking met diverse enthousiaste partners maakt Univé asbestdaken van boerenbedrijven asbestvrij en voorziet deze van zonnepanelen.

Aansprakelijkheid

De oude aansprakelijkheidsdekking kan inhoudelijk variëren van wat jij nu nodig hebt. Huur of leen jij bijvoorbeeld regelmatig materialen, vergeet hier dan geen goede dekking voor af te sluiten.

Eigen kennis of contacten

Op het moment dat je zelf veel juridische kennis hebt, of iemand kent met deze kennis, is het minder relevant om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten dan wanneer je deze kennis niet hebt.

Vee

Met de komst van (meer) vee is het goed om te kijken naar een passende rundvee catastrofe verzekering.

Uitbreiden of nieuwe bedrijfsactiviteiten

Neem jij een agrarisch bedrijf over omdat je wilt uitbreiden of nieuwe bedrijfsactiviteiten wilt toevoegen? In dit geval zal je ook je verzekeringspakket uitgebreid moeten worden.

Uitbreiding inventaris

Breid jij jouw bedrijf uit met nieuwe werktuigen, vergeet dan niet goed te kijken naar de risico’s die hierbij komen kijken. Met de tractor- en werkmaterieel verzekering van Univé kun je op een passende wijze jouw tractor en werkmaterieel verzekeren.

Risicoadvies voor ondernemers

Maak een afspraak met één van onze adviseurs voor advies over zakelijke risico's en verzekeringen. Samen willen we risico's voorkomen, schade beperken en alleen verzekeren wat echt nodig is.

Maak een afspraak