Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Brand door

de droger

“Zet de droger nooit aan als je gaat slapen”

Wel vaker zette Bart Jansen uit Drempt de droger aan vlak voordat dat hij ging slapen. Maar die ene keer in april dit jaar ging het goed mis. Bart: “We lagen er net in, toen we een sissend geluid hoorden. Het kwam van beneden, maar we hadden op dat moment nog geen idee dat onze droger in brand stond. Pas toen we brandlucht in het trappenhuis roken, sprongen we uit bed. Nog net voordat de rookmelder afging, stonden we in de bijkeuken, waar de droger in lichterlaaie stond. Het had geen twee minuten later moeten zijn, of we hadden het misschien niet meer kunnen navertellen…”

Snel gehandeld

Bart en zijn vriendin waren er gelukkig snel bij. “In zo’n situatie staan al je zintuigen op scherp. Ik rende naar buiten om de brand te blussen met emmers water uit onze jacuzzi. Ondertussen belde mijn vriendin 112 en waarschuwde ze de buren. De brand verspreidde zich in no time, waardoor ook de inbouwkast waar de droger in stond vlam begon te vatten. Bijna sloeg de brand over op onze jassen, maar gelukkig hebben we dat kunnen voorkomen. De brandweer arriveerde snel en ook de ambulance kwam voorrijden om te checken of wij zelf ongedeerd waren. Het was een heel spektakel zo rond middernacht. Geloof me, dat wil je echt niet meemaken…”

“We hebben er nooit bij stilgestaan dat de droger in brand kan vliegen. Ik zette hem ook wel vaker aan als we overdag weggingen. Als zoiets gebeurt wanneer je niet thuis bent, zijn de gevolgen niet te overzien".

Brandgevaar op de loer

“We hebben er nooit bij stilgestaan dat de droger in brand kan vliegen. Ik zette hem ook wel vaker aan als we overdag weggingen. Als zoiets gebeurt wanneer je niet thuis bent, zijn de gevolgen niet te overzien. Natuurlijk vroegen we ons af hoe dit had kunnen gebeuren. De droger was immers pas 1,5 jaar oud en we maakten na iedere beurt het filter schoon. Achteraf denken we dat een nylon shirt de oorzaak is geweest. We hadden dit shirt van mijn vriendin nog snel even in de droger gedaan, omdat zij het graag de volgende dag aan wilde. Als we geweten hadden dat dit had kunnen gebeuren, hadden we dit uiteraard nooit gedaan. Brandgevaar ligt dus vaker op de loer dan je denkt…”

Dan die nasleep…

Ook al bleef de brand beperkt tot de bijkeuken, de hele bovenverdieping had roetschade opgelopen. Bart: “Die brandlucht is zo sterk, dat zelfs onze matrassen en kleding uit de kast in de slaapkamer gereinigd moesten worden. We hadden die week een bruiloft waarvoor ik een nieuw pak had gekocht. Deze kon ik niet meer gebruiken, dus moest ik nog snel een nieuwe kopen. Ook een deel van onze inboedel hebben we moeten vervangen en de buren hadden precies hetzelfde. De schade loopt dan al gauw op tot meer dan € 20.000,-. We kregen die eerste week van Univé Oost, waar we onze woonverzekering hebben afgesloten, wel direct een voorschot gestort op onze bankrekening. Maar omdat we noodgedwongen een paar dagen in een hotel moesten slapen, was dat geld er zo doorheen. Die hele nasleep en het gedoe met het vervangen van spullen gaat je niet in de koude kleren zitten. Daarom kan ik iedereen adviseren: zet de droger nooit aan als je gaat slapen!”

De schade in de bijkeuken

Profiteer in 2023 van één jaar 25% korting op jouw woonverzekering!

Sluit je in 2023 een nieuwe inboedel- en/of opstalverzekering af? Dan profiteer je één jaar lang van 25% korting. Bereken direct online je premie of maak een afspraak bij één van onze adviseurs. 

Plan een WoonCheck Meer over deze actie