Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

10 tips om

brandschade te voorkomen

Onze tips

Jaarlijkse check rookmelders

Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Rookmelders zijn dan ook essentieel om je op tijd te waarschuwen. Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving geldt nu ook voor bestaande bouw. Vergeet ook vooral geen rookmelder op te hangen in je schuur. Ook dit is een plek waar regelmatig brand ontstaat. Als je jaarlijks checkt of de rookmelder nog werkt, dan kun je er met een gerust hart van op aan dat je op tijd gealarmeerd wordt mocht er brand uitbreken.

Do’s en don’ts

Het begint allemaal met bewust, verantwoord gedrag. Wat moet je bijvoorbeeld zeker niet doen?

1. Laat je laptop niet op een plaid of dekbed liggen, ook niet als die stand-by staat.
2. Voor oplaadaccu’s geldt hetzelfde: leg ze op een tafel of bureau als ze ‘aan’ staan.
3. Zet geen brandende kaarsen dicht bij je (rol)gordijnen.
4. Voorkom dat je op de bank of in bed in slaap sukkelt met een brandende sigaret in je hand.
5. Rol verlengsnoeren altijd helemaal uit en koppel vooral geen verlengsnoeren aan elkaar.
6. Ook als er geen brand is: laat geen deuren open staan, ook niet die van je slaapkamer. Een dichte deur houdt rook en vuur een tijd tegen en levert daarmee al snel een brandvertraging van zo’n 20 minuten op.

Wat adviseren we je sowieso te doen?

7. Maak de filter van de wasmachine regelmatig schoon. En haal in ieder geval na elke droogbeurt de filters van de wasdroger goed leeg. De restanten die erin achterblijven zijn namelijk erg brandgevaarlijk.
8. Heb je een open haard of houtkachel in huis? Zorg dan dat je schoorsteen jaarlijks geveegd wordt.
9. Laat de CV-ketel jaarlijks controleren door een erkende installateur.
10. Een brandblusser of branddeken in huis te halen.

Veilig Wonen

Met het Veilig Wonen abonnement van Univé helpen we je op weg om je huis brandveiliger te maken. Van cv-onderhoud tot schoorsteenvegen; voor een paar euro per maand ben je verzekerd van professionele service en een veilige woonomgeving. Samen willen wij brandschade voorkomen zodat de verzekeringspremie laag kan blijven. Dat wil jij toch ook?

Jouw veilig thuis van morgen

Hoe voorzichtig je ook bent, er is altijd kans op schade. Daarom zijn er de woonverzekeringen van Univé. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kiest namelijk zelf welke risico's je wilt verzekeren. Onze adviseurs helpen je graag een keuze te maken gericht op jouw persoonlijke situatie. Bovendien adviseren we je graag in het voorkomen en beperken van schade. Zo wordt jouw huis een veilig thuis! 

Maak een afspraak Bereken je premie