Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

"Bij caravans is het belangrijk dat je dit advies opvolgt"

Check je kampeermiddel voor vertrek


Interview Fred Baay, eigenaar van Baay Caravan- & Camperservice in Borculo

Nog een paar weken te gaan en dan start voor veel mensen de welverdiende zomervakantie. Eropuit met de caravan, camper of vouwwagen? Lees dan voor vertrek nog even onze tips. Want niets is vervelender dan onderweg naar het zonnige zuiden stil komen te staan. Fred Baay, eigenaar van Baay Caravan- & Camperservice in Borculo: “Wil je onbezorgd op vakantie? Zorg dan dat het fundament van je kampeermiddel goed is. Zeker nu de meeste campers, caravans of vouwwagens wat langer stil hebben gestaan vanwege dit natte voorjaar. Met fundament bedoel ik de banden en de remmen. 

 “Wil jij onbezorgd op vakantie? Zorg dan dat het fundament van je kampeermiddel goed is. Zeker nu de meeste campers, caravans of vouwwagens wat langer stil hebben gestaan vanwege dit natte voorjaar."- Fred Baay

 

Naast het jaarlijks zorgen voor een goede bandenspanning is het belangrijk dat je na het 5e jaar de banden vernieuwt. Weet je niet meer wat het bouwjaar van de huidige band is? Check het 4-cijferige dot-nummer op de band dat de week en het jaar van productie aangeeft. Vooral bij caravans is het belangrijk dat je dit advies opvolgt. Deze zijn immers net zo zwaar als auto’s, maar dragen het gewicht daarentegen op 2 wielen. Maak je veel kilometers? Wees dan ook alert. Slijtage ligt eerder op de loer met een klapband als mogelijk gevolg. En als je dan onverwachts moet remmen, kun je een grotere schade voorkomen door ervoor te zorgen dat het remvermogen op orde is. Wist je dat dit minimaal op 75% van het eigen gewicht moet liggen terwijl we in de praktijk vaak zien dat dit slechts 45% is? Het checken van het remvermogen wordt nog weleens vergeten of nagelaten, terwijl het advies is om dit elke 2 jaar te testen tijdens een onderhoudsbeurt.”

Goed onderhoud, minder stress

De brancheorganisatie adviseert om elke 2 jaar je kampeermiddel van een onderhoudsbeurt te voorzien. Hierdoor kunnen mogelijke frustraties onderweg worden voorkomen.

Fred: “Tijdens een onderhoudsbeurt checken we campers en caravans op 7 punten:
•    Banden
•    Remmen
•    Gasinstallatie
•    Gehele opbouw
•    Waterschade
•    220 Volt installatie
•    12 Volt installatie

Ik doe dit werk al 35 jaar en zie dat, in tegenstelling tot de auto- en campertechniek, de caravantechniek al decennia stilstaat. De meeste caravans en vouwwagens beschikken nog over mechanische remmen in plaats van hydraulische. Daarom adviseer ik ook altijd om hier ook echt niet harder dan 100 km per uur mee te rijden. Natuurlijk rijd je graag in een mooie camper, caravan of vouwwagen. Maar een veilig kampeermiddel blijft het belangrijkst. Je kunt natuurlijk niet alles voorkomen, maar je hebt er wel degelijk invloed op. Mocht er toch onverhoopt iets gebeuren? Zorg dan dat je kampeermiddelverzekering de schade dekt. Want storm, waterschade, hagelschade en deukjes door aanrijdingen komen helaas nog regelmatig voor."

Keuringsrapport

“Als je je camper, caravan of vouwwagen bij een Bovag-garage laat keuren, ontvang je altijd een erkend keuringsrapport. Hiermee ben je verzekeringstechnisch goed ingedekt. Ook als je zelf een camper hebt opgebouwd of een tweedehands camper hebt aangeschaft, is dit verstandig om te doen. Wil je de elektrische installatie verbeteren of zonnepanelen installeren op je camper? Gebruik dan goede materialen voor 12 Volt verbindingen. Plaats je zelf een gasinstallatie? Zorg dan voor gasdichte kasten. Zo kun je brand voorkomen. Daarom zeg ik: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Fijne vakantie alvast!”

Ga op reis zonder zorgen

De vakantieperiode komt er weer aan en je staat op het punt te vertrekken. Maar… als je op reis gaat gaat ben je dan wel goed verzekerd? In huis ben je vaak wel verzekerd tegen kleine ongelukjes. Maar hoe is jouw situatie tijdens de vakantie geregeld? Kun jij zonder zorgen op reis?

Lees meer Maak een afspraak