Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

EHBO-kennis

kan levens redden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in en om het huis. Uitglijden van de trap, kokend water over je heen, je handen branden aan een kaars, een snijwond door de kaasschaaf of een kind dat zich verslikt; deze situaties komen helaas dagelijks voor. Roelof Jan Drijfhout, EHBO-trainer bij Livis, weet er alles van. “Don’t be scared, be prepared”, zegt hij. “Als weet wat je moet doen, kun je levens redden. Natuurlijk kun én moet je soms ook 112 bellen. Maar als iedere seconde telt, maakt het goed verlenen van eerste hulp een groot verschil in het herstelproces.”

Sneller herstel

“Als je weet hoe je een schaafwond, snijwond of brandwond moet verzorgen, helpt dat in het minder zichtbaar worden van littekens en beperk je de kans op ontstekingen, waardoor herstel sneller gaat. Mensen denken vaak dat je een schaafwond moet desinfecteren, maar doe dat absoluut niet in de wond, alleen óm de wond. Zeker wanneer de wond mogelijk nog gelijmd of gehecht moet worden. Bij brandwonden roep ik altijd: ‘eerst water, de rest komt later’. Direct spoelen met lauw, stromend water kan zelfs het verschil maken tussen tweede- en derdegraads brandwonden.”

Wanneer 112 bellen?

“Bel altijd 112 als het slachtoffer niet alert reageert of bewusteloos raakt, maar ook bij grote bloedingen, verslikking, verstikking of het inademen van hete lucht. De meldkamer blijft aan de lijn totdat de ambulance arriveert en intussen kun jij, indien nodig, eerste hulp verlenen. In panieksituaties gebeurt het soms dat men niet meer weet op welk nummer de huisarts of alarmlijn bereikbaar is. Een geschreven briefje met noodnummers in huis, raden wij dan ook altijd aan.”

Preventietips

“Maar er is meer wat je zelf kunt doen thuis. Heb je het over brandpreventie, denk er dan aan om rookmelders te plaatsen (sinds juli 2022 verplicht), opladers na gebruik uit het stopcontact te halen, geen mobiele telefoon onder je kussen te leggen en geen benzine te gebruiken bij het aansteken van de houtkachel. Bij valpreventie moet je denken aan het plaatsen van trapleuningen, het dragen van sloffen of sokken met grip en het creëren van ruime looppaden. Heb je kinderen? Zorg dan dat medicijnen en schoonmaakmiddelen niet binnen handbereik zijn en plak een stukje tape over je afstandsbediening en alle apparaten waar ronde, platte batterijen in zitten. Het gebeurt nog te vaak dat kinderen batterijen inslikken met verstikking tot gevolg.”