Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Extra aflossen

op je hypotheek?

Is het slim om extra af te lossen op je hypotheek?

Iedereen met een koopwoning zal zijn hypotheek (volledig of gedeeltelijk) binnen 30 jaar moeten aflossen. Ben je bijvoorbeeld door een erfenis, schenking of flinke stijging van je salaris in de gelegenheid om extra af te lossen op je hypotheek? Dan klinkt dit voor veel mensen interessant. Zeker omdat door een (groot) deel van je hypotheekschuld te verkleinen, je maandlasten zullen dalen.

Maar wat als je in de toekomst je huis wilt verbouwen/verduurzamen? Of ooit nog een keer een ander huis wilt kopen? Is het dan wel slim om extra af te lossen op je hypotheek? We vroegen het aan Gerard IJsseldijk, Teamleider Financieel Advies Particulieren bij Regiobank.

Laat je goed informeren

Gerard: ‘Voordat je besluit om extra af te lossen op je hypotheek, bedenk je dan goed of het voor jou interessant is. Het is niet bij elke hypotheekverstrekker vanzelfsprekend dat je onbeperkt vrij kan aflossen, zonder dat je tegenover vervelende kosten komt te staan zoals een eventuele boete. Daarnaast: stop je je geld in je stenen, dan haal je het er niet zomaar weer uit. Wellicht kun je het spaargeld dat je bezit beter besteden aan toekomstige wensen zoals bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming van je woning. Besluit je toch om extra af te lossen? Vraag dan goed na wat de voorwaarden zijn van jouw hypotheekverstrekker en welk effect dit gaat hebben op je maandlasten.

Vaak vergeten mensen dat je door het aflossen op je hypotheek ook hypotheekrenteaftrek kan mislopen. Dit zie je namelijk later pas terug bij de belastingteruggave. Het is immers zo dat hoe minder rente je betaalt, des te minder je terugkrijgt. Wanneer je extra aflost is je hypotheeksom lager en ga je dus automatisch minder rente betalen. Het belastbaar inkomen stijgt dan en dit kan ook gevolgen hebben voor het recht op toeslagen. Mijn tip: laat dit goed voorrekenen door jouw financieel adviseur, want dit is voor iedereen anders.’’

Wees voorbereid op de toekomst

‘’Ook als je plannen hebt om ooit nog eens groter te gaan wonen, is het niet altijd slim om extra af te lossen op je hypotheek. Allereerst is verhuizen duur. Het hebben van privévermogen kan ervoor zorgen dat je bepaalde kosten makkelijker kan voldoen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe gordijnen of nieuw meubilair, wat je niet kunt meefinancieren. Extra aflossen kan er ook voor zorgen dat je minder kunt lenen. Dat zit namelijk zo: de overwaarde van je huis heeft invloed op het fiscaal maximaal te lenen hypotheekbedrag voor je nieuwe woning. Hoe meer je hebt afgelost, hoe hoger je overwaarde. En hoe hoger je overwaarde, des te lager het fiscaal maximaal te lenen hypotheekbedrag voor je nieuwe woning uitvalt. Misschien loop je hierdoor dus net jouw droomhuis mis. Mensen weten dit soort dingen vaak niet.

Ook al lijkt het verlagen van je hypotheekschuld heel interessant, niet in iedere situatie is dit slim om te doen. Zie ook wat er nu gebeurt met de flinke inflatie op de kosten voor levensonderhoud. Het is altijd goed om wat privévermogen achter de hand te houden voor onverwachte situaties. Kijk vooraf goed wat voor jou het beste past, is dan ook mijn advies!”

Gerard IJsseldijk

Teamleider financieel advies

Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs

Wil je weten welke hypotheek het beste bij jou past? Wat de mogelijkheden zijn? En wat de maandlasten worden? Onze erkende hypotheekadviseurs helpen je graag verder. Het eerste (oriëntatie-)gesprek is zelfs geheel vrijblijvend en gratis!

Plan een gratis oriëntatiegesprek