Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Geld in een

oude sok bewaren?

Geld in een ouwe sok? Weet waar je aan begint…

Ieder gezin heeft wel spaarpotje van de kinderen in huis. Gevuld met wat euro’s en een tientje voor het rapport van opa en oma. Kleine, contante bedragen die kinderen bewust maken van de waarde van geld. Niks mis mee. Bewaar je echter grotere bedragen in huis, bijvoorbeeld in de welbekende ‘ouwe sok’, wees je dan bewust van de risico’s. Bij brand of diefstal ben je slechts beperkt verzekerd. Denk dus goed na voordat je je ‘ouwe sok’ gaat vullen en verstoppen…

Voorkom een nachtmerrie

Marloes Visser, Particulier Adviseur Bankzaken bij Regiobank Ootmarsum en De Lutte: “Nu de rentes op je spaarrekening minimaal zijn en zelfs een negatieve rente geldt voor meer dan € 100.000,- op je bankrekening, zien we dat mensen creatief worden. Geld bewaren in een ‘ouwe sok’ lijkt dan een slimme oplossing om aan betalingsverplichtingen te ontkomen. Maar het brengt risico’s met zich mee. Niemand wil zijn lang gespaarde oudedagvoorziening of het extraatje voor de (klein)kinderen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Maar bij een brand of diefstal kan deze nachtmerrie zo maar eens werkelijkheid worden. Contant geld dat binnenshuis bewaard wordt, is beperkt verzekerd. Verstop je die ‘ouwe sok’ in de tuin of losstaande schuur die niet op slot zit? Dan is zelfs helemaal niets gedekt door je inboedelverzekering.”

Het gebeurt echt…

“Bij Univé Oost in Ootmarsum en De Lutte zijn we nog regelmatig getuige van bijzondere verhalen. Zo verstopte ooit iemand een flink bedrag in de binnenzak van haar regenjas. Na haar overlijden kwam de jas bij de Kringloop terecht en ontdekte de nieuwe eigenaar het geld. Hij spoorde de nabestaanden op en uiteindelijk kwam het bij de wettige eigenaren terecht. Neem je toch het risico om contant geld thuis te bewaren? Vertel dan aan je kinderen waar het ligt. Zo herinner ik me ook nog een gezin, waarbij de kinderen tijdens het ziekbed van hun vader een groot geldbedrag vonden in zijn tuin. Het werd bij toeval ontdekt toen ze met het tuinonderhoud bezig waren.”

Bankrekening wel veilig?

Op onze regiokantoren krijgen we vaak de vraag of het geld dan wel veilig is op de bank. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je het slachtoffer wordt van cybercrime of wanneer de Regiobank failliet gaat? Univé doet er alles aan om cybercrime bij haar leden aanzienlijk te beperken. Zo is vorig jaar de Cyberhelpdesk in het leven geroepen, waarbij verzekerden 24/7 gratis advies kunnen inwinnen over preventie en het oplossen van cybercrime. Ben je toch materieel getroffen door cybercrime? Dan vergoedt de aansprakelijkheids- en/of inboedelverzekering van Univé een bedrag tot maximaal € 2.000,- per jaar. Bij een faillissement van Regiobank is het geld op jouw bankrekening verzekerd tot een bedrag van
€ 100.000,- per persoon, op basis van het depositogarantiestelsel.

Geld over?

Heb je meer dan € 100.000,- spaargeld per persoon en wil je geen negatieve rente betalen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden dan een spaarrekening. Dit geldt met name voor spaargeld waar je voorlopig geen plannen mee hebt. Marloes: “Als je rendement wilt behalen op je spaargeld, dan kun je gaan beleggen. Met doelbeleggen van Regiobank heb je keuze uit vijf duurzame mixfondsen. Wij vertellen je er graag meer over. Maar er zijn nog meer opties. Zo kun je je maandelijkse woonlasten beperken door af te lossen op je hypotheek, sparen voor een aanvulling op je pensioen, belastingvrij schenken aan je (klein)kinderen, je woning verduurzamen of een recreatiewoning kopen. Loop gerust bij ons binnen voor uitgebreid advies!”

Marloes Visser

Particulier Adviseur Verzekeringen & Bankzaken