Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Gezonde voeding en topsport

“Sporten is mijn leven. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en ben altijd in beweging."

Het schaatsseizoen is net voorbij. Van half maart tot half april is het ‘vakantiemaand’ voor professioneel langebaanschaatsster Joy Beune. Maar denk maar niet dat deze topsporter stil zit. Als we haar spreken komt de in Borne (Twente) geboren en getogen schaatser net terug van een rondje mountainbiken met haar vriend Kjeld Nuis. “Naast schaatsen is fietsen een grote passie van mij. Het liefst zit ik op de racefiets, maar mountainbiken vind ik ook heerlijk. In de zomer fiets ik veel als aanvulling op mijn schaatstrainingen. Dat zijn ritjes van zo’n 3 tot 4 uur waarbij ik veel calorieën verbrand. Goede voeding is dan belangrijk. Het geeft mij kracht en energie. Meestal neem ik na zo’n duurtraining een grote bak yoghurt met fruit of een eiwitrijke shake. Maar een heerlijk glas koude cola met veel suiker gaat er dan ook wel in!”

Koolhydraten en eiwitten

“Als topsporter hoef ik me niet aan een bepaald dieet te houden. Wel moet ik weten welke voeding wanneer goed voor me is. In de loop der jaren heb ik daar veel over geleerd. Om goed te kunnen presteren zorg ik ervoor dat ik voldoende koolhydraten en eiwitten binnenkrijg. De koolhydraten geven me energie en eiwitten zorgen voor spierherstel. Wist je trouwens dat je spieren tijdens je slaap het snelst herstellen? Daarom drink ik vaak een gezonde shake voordat ik naar bed ga. Een mix van melk met eiwitpoeder, gemengd met vanille-ijs en banaan. Niet alleen goed voor je lichaam, maar ook nog eens super lekker!”

Pinterest als inspiratiebron

“Gezond eten is voor mij niet moeilijk. Ik houd ervan en kook elke dag vers. Dat is altijd al zo geweest. Nu in het voorjaar maak ik graag verse salades, gecombineerd met zoete aardappel en een biefstukje van de slager. Maar ook goedgevulde pasta’s en risotto’s staan regelmatig op het menu. Het is erg leuk om nieuwe dingen uit te proberen en Pinterest is mijn grootste inspiratiebron. Lekker ’s avonds op de bank alles voorbereiden en dan ’s ochtends na de training de boodschappen in huis halen. Daar kan ik al zo van genieten…”

Guilty pleasures

“Ik heb het geluk dat ik geen aanleg heb om dik te worden. En dat is fijn als je chocoholic bent. Want zeg nu eerlijk: ik ben ook maar een mens die niet iedere verleiding kan weerstaan. Wist je bijvoorbeeld dat ik heel graag taarten maak? Mijn laatste creatie was er één met een witte chocoladekoekjesbodem, gevuld met monchou en frambozen. Zo lekker! Tiramisu cheesecake is trouwens ook een van mijn favoriete guilty pleasures. Die extra calorieën train ik er dan later wel weer af.”

Altijd in beweging

“Sporten is mijn leven. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en ben altijd in beweging. Over een paar weken starten de trainingen weer met onze schaatsploeg Jumbo-Visma. Daar kijk ik erg naar uit. Tot die tijd train ik veel samen met Kjeld. Ik woon nu 3 jaar in Heerenveen en voel me hier helemaal thuis. Of ik nog iets mis uit Twente? Ja, mijn familie en vrienden uiteraard. Maar ook de allermooiste én gevarieerde mountainbikeroutes die je daar vindt!”

Over Joy Beune

De in Borne (Twente) geboren en getogen Joy heeft de liefde voor het schaatsen van haar vader. Als 9-jarig meisje ging ze regelmatig met hem mee naar de gloednieuwe kunstijsbaan in Enschede, die toen net geopend was. Hier ontdekte zij haar passie voor de schaatssport. De jaren erna stonden helemaal in het teken van schaatsen. Joy werd geselecteerd voor het RTC (Regionaal Talentencentrum) Oost en ging naar de Topsport Talentschool in Enschede. Vanaf haar 15e werd het echt serieus. Ze trainde twee keer per dag onder professionele begeleiding en werd kort daarna uitgeroepen tot (Overijssels) Sporttalent van het jaar. Ze ontwikkelde een talent voor langebaanschaatsen en op haar 17e won ze goud op de 3.000 meter tijdens de wereldkampioenschappen voor junioren in Finland. Op haar 18e werd ze wereldkampioen bij de junioren op de 1000, 1500, 3000 meter én allround in Salt Lake City. Kort daarna maakte ze de overstap naar de senioren en verhuisde ze vanuit Twente naar Heerenveen. Meerdere grote successen volgden. Op dit moment maakt zij onderdeel uit van de prestigieuze Jumbo-Visma schaatsploeg onder leiding van Jac Orie.

Voor iedereen een passende zorgverzekering

Het kiezen van een goede zorgverzekering is best lastig. Vaak moet je aan het eind van het jaar al inschatten wat voor zorg je in het komende jaar verwacht. Daarom helpen wij je met een ZorgCheck. Dit kan zowel online als fysiek in één van onze winkels. Je ontdekt binnen 3 minuten welke zorgverzekering het beste bij je past.

Bereken je premie Doe de ZorgCheck