Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Een huis kopen

met een studieschuld

"Ondanks de studieschuld, is het gelukt om een huis te kopen!"

In 6 maanden tijd hadden ze zo’n 50 huizen bezichtigd. Toen ze na 9 biedingen weer overboden waren, zakte de moed hen in de schoenen. De tijd begon te dringen voor Andrea Snik (32) en haar partner Bryan Neervoort (34). Want per 1 juni 2021 moesten ze hun huurwoning verlaten. Het was inmiddels februari en het was ze nog steeds niet gelukt om een leuke starterswoning van maximaal €225.000 euro in Doetinchem te kopen. Andrea: “Het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen gigantisch gestegen. We zochten in eerste instantie naar een hoekwoning, maar al snel werd duidelijk dat dat met ons budget niet haalbaar was. Ondanks dat we allebei een vaste baan hebben, drukte de studieschuld à €23.000,- die mijn vriend had opgebouwd flink op ons maximale hypotheekbedrag dat in eerste instantie niet boven de €215.000,- uit kwam. En dat is niet veel als je ook nog bepaalde wensen hebt. Het was dan ook een spannende tijd…”

Goed gevoel

“Al voordat we de eerste bezichtiging hadden gepland, waren we met meerdere hypotheekadviseurs in gesprek geweest. Sander van der Kuip van Univé Oost was daar één van. We hadden direct een goed gevoel bij hem. Als je een huis koopt, komt er veel bij kijken. Soms moest hij ons wel 3 x hetzelfde uitleggen maar dat was voor hem geen enkel probleem. Het fijne was dat hij echt met ons meedacht. Zo gaf hij ons bijvoorbeeld de tip om te wachten met kopen tot 1 januari 2021. Hij wist namelijk te vertellen dat vanaf die datum de studieschuld minder zwaar mee zou tellen voor de hypotheek en daardoor konden we ineens €225.000,- lenen in plaats van €215.000,-. Hij attendeerde ons ook nog op een ander financieel voordeel: omdat wij onder de 35 jaar zijn hoeven we geen overdrachtsbelasting te betalen, dus we moesten onze aankoop ook weer niet te lang uitstellen want in september zou Bryan 35 worden.

Omdat we steeds overboden werden, gaf hij ons ook inzicht in de mogelijkheden om meer kans te maken om het huis naar voorkeur te krijgen. Bijvoorbeeld door €20.000,- cash te bieden zonder voorbehoud van financiering. Maar dat was voor ons geen optie. Er was ook een mogelijkheid om de studieschuld niet op te geven, echter werd ons dit door Sander afgeraden omdat ons recht op NHG (nationale hypotheek garantie) dan zou komen te vervallen. 

Dagelijks belde ik met makelaars om te horen of er nog nieuwe huizen op de markt kwamen. Ondanks alle moeite die we deden, lukte het maar niet om een huis te bemachtigen. Tot een telefoontje naar Sité Woondiensten, waar wij ons appartement van huurden, ons weer hoop gaf. Zij boden ons namelijk eerste keus bij een huurwoning die als koopwoning werd aangeboden voor €195.000,-. Een tussenwoning met uitzicht op het stadspark; ideaal!” 

Snel geregeld

“We accepteerden de vraagprijs en zo lukte het ons toch nog om een huis te kopen. Zo blij! Was onze huidige woning op de vrije markt gekomen dan hadden we hem nooit voor de vraagprijs van €195.000 gekregen. We hadden moeten overbieden. En hadden we hem dan kunnen kopen, dan waren we waarschijnlijk al ons spaargeld kwijt geweest. Maar wel met nog steeds dezelfde wensen met betrekking tot de verbouwing. Binnen 10 weken konden we er al in, dus toen moest de hypotheek snel geregeld worden. We kozen voor Univé Oost als tussenpersoon en Sander zorgde ervoor dat binnen no time de bank akkoord was. We hoefden enkel nog wat documenten aan te leveren en konden eind april ons nieuwe huis betrekken. 

"We kregen bovendien ook nog iets korting op het afsluiten van onze hypotheek omdat we de autoverzekering ook al bij Univé hadden lopen."

- Andrea & Bryan

We hadden nooit verwacht dat het toch mogelijk zou zijn om met een flinke studieschuld dit huis te kunnen kopen. Doordat de huurprijzen alleen maar stijgen en de hypotheekrente minimaal is, gaan we in maandlasten flink omlaag. Dat is zo’n groot voordeel van een koophuis. We kregen bovendien ook nog iets korting op het afsluiten van onze hypotheek omdat we de autoverzekering ook al bij Univé hadden lopen. We zijn door Sander erg goed begeleid en geïnformeerd tijdens dit proces. Gelukkig is die stressvolle tijd nu voorbij en zijn we volop aan het genieten van onze aankoop!” 

stel-hypotheek-advies

Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs

Wil je weten welke hypotheek het beste bij jou past of hoeveel hypotheek jij kan krijgen? Onze erkende hypotheekadviseurs helpen je graag verder. Het eerste oriëntatie gesprek is gratis!

Maak een afspraak Bereken je maximale hypotheek