Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Hypotheek 2023

Wat kun je verwachten?

Jouw hypotheek in 2023. Wat verandert er?

Ieder jaar verandert de overheid een aantal regels met betrekking tot hypotheken. Ook in 2023 zullen er meerdere wijzigingen doorgevoerd worden. Zo zal de overdrachtsbelasting verhoogd worden, gaat de NHG-grens omhoog en komt er een nieuwe regeling voor de startersvrijstelling. Wat betekent dat voor jou? Univé-adviseur Joost van Pijkeren heeft alles voor je op een rijtje gezet, zodat jij er je voordeel mee kan doen!

Overdrachtsbelasting

Het kabinet heeft het tarief van de overdrachtsbelasting in 2022 verhoogd voor particuliere beleggers of rechtspersonen. Dit tarief wordt nogmaals verhoogd in 2023. Als je een huis koopt om er zelf te gaan wonen is en blijft de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom. En als de nieuwe eigenaar het huis niet gebruikt als zijn of haar hoofdverblijf wordt het 10,4%. Dit is een extra maatregel die het kabinet neemt om starters en doorstromers meer kans te geven op de huizenmarkt.

NHG

Het is mogelijk om een hypotheek te nemen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar alleen als je huis onder een bepaalde aankoopprijs is. In 2022 was deze grens € 355.000,-. In 2023 wordt deze kostengrens verder verhoogd naar € 405.000,-. De grens ligt nog hoger als je kiest voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen, namelijk € 429.300,-. Het voordeel van NHG is dat je een vangnet hebt als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen of als een restschuld overblijft na de verkoop van je huis.

Startersvrijstelling

Het kabinet verhoogt het bedrag van aankoop voor de startersvrijstelling op de overdrachtsbelasting van € 400.000,- naar € 440.000,-. De nieuwe grens gaat in op 1 januari 2023. Een fiscaal voordeel dat voor jou van toepassing kan zijn bij de aankoop van je eerste huis.

Inkomen partner

Als je een huis gaat kopen met je partner, gelden er in 2023 ook andere regels voor je hypotheek. Goed nieuws, want het hele inkomen van je partner kan worden meegeteld voor jouw maximale hypotheekberekening. Voorheen was dit 90% en nu dus 100%! Zo kunnen tweeverdieners samen meer geld lenen om een huis te kopen.

Schenking

Voor de aankoop of verbouwing van je huis kun je gebruik maken van een belastingvrije schenking, bijvoorbeeld van je ouders. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan, onder andere dat je er maar één keer gebruik van mag maken. Het kabinet verlaagt deze vrijstelling van € 106.671,- naar € 27.231,- in 2023. Geen positieve verandering, maar nog steeds interessant om te overwegen.

Hypotheekrenteaftrek

In 2022 was de maximale hypotheekrenteaftrek 40%. Vanaf 2023 bedraagt de maximale hypotheekrenteaftrek 37,05%. Dit percentage geldt ook voor de aftrekbaarheid van de bijkomende kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een hypotheek. Iets minder voordeel dus dit jaar voor huizenbezitters; houd daar alvast rekening mee.

Subsidie voor nieuwbouw

Voor starters en gezinnen met een bruto jaarinkomen van € 40.000,- tot € 65.000,- is er een subsidie mogelijk voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. Deze subsidie van maximaal € 75.000,- moet bij verkoop weer worden terugbetaald. Het idee van de huidige coalitiepartijen heeft als doel om zo meer woningen qua aankoopprijs bereikbaar te maken voor deze grote groep. Profiteer ervan als het jou aangaat!

Plannen voor 2024

Kijken we wat verder in de toekomst, dan heeft het Kabinet het voornemen om in 2024 over te stappen naar een nieuwe methode om de invloed van studieschulden op de maximale hypotheek berekening van oud-studenten te bepalen. In het coalitieakkoord is vastgelegd dat voor starters de actuele stand van de studieschuld bepalend gaat worden bij het aanvragen van een hypotheek. Dit moet oud-studenten die wel extra hebben afgelost meer ruimte bieden om een hypotheek af te sluiten.

Het kabinet is ook van plan om vanaf 2024 bij de vaststelling van de maximale hypotheek meer rekening houden met het uiteenlopende energieverbruik van woningen. Bij de aankoop van een woning met een laag energieverbruik of bij het nemen van energiebesparende maatregelen, kan de consument dan verantwoord een hogere hypotheek aangaan.

Over deze twee plannen moet nog wel veel meer duidelijk worden en de precieze uitwerking moet nog worden vastgesteld. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent financiën en hypotheken? Vraag het je Univé-adviseur!

 

 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor 2023?

Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag! In een kosteloos en vrijblijvend oriëntatiegesprek nemen we al jouw wensen en opties met je door. Plan een hypotheekgesprek of ontdek meer over hypotheken.

Maak een afspraak