Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

In gesprek met

Familie Elderink

Natuurlijk genieten op landgoed Het Hengelman

Sinds 1984 runt boer Jos Elderink de melkveehouderij op landgoed Het Hengelman in De Lutte. Destijds nam hij de veestapel van een collega-boer over en bouwde een nieuwe stal. In 1999 gooide hij het roer drastisch om. Terug naar de basis, om naar biologisch boeren. Een gezonde veestapel was het uitgangspunt. Zonder gebruik van chemie. In de loop der jaren schakelde hij om naar MRIJ-koeien, natuurlijke voeding en kruidenmengsels als geneesmiddel voor zijn 135 koeien.

Jos vertelt: “We waren één van de eerste boeren in deze regio die deze keuze durfde te maken. Dat was een risico, want we hebben veel moeten investeren. Het is tenslotte een langetermijnbeslissing. Maar een artikel in een vakblad deed me volledig beseffen dat de weg van de chemie doodlopend is. Voor mij was het duidelijk: het gevecht tegen de natuur verlies je altijd. Je kunt de natuur dus maar beter tot bondgenoot maken. Zo gezegd zo gedaan. Gelukkig kregen we destijds alle vrijheid en medewerking van de banken…”

“We vinden het belangrijk om onze melkveehouderij te blijven ontwikkelen. Zo hebben we het afgelopen jaar geïnvesteerd in een eigen hooidrogerij."

Marije Elderink

Blijven ontwikkelen

Samen met zijn zoon Bart en dochter Marije runt hij anno 2021 de biologische melkveehouderij op het landgoed dat ruim 100 hectare beslaat. Ook zijn vader Frans is nog nauw betrokken bij het boerenbedrijf. Marije: “We vinden het belangrijk om onze melkveehouderij te blijven ontwikkelen. Zo hebben we het afgelopen jaar geïnvesteerd in een eigen hooidrogerij. Deze schuur bevat 4 boxen van 880 m3 waar we het gemaaide gras los inleggen met machines. De ruimte bevat een dubbel dak, rooster onderin, ventilatiesysteem en een ontvochtiger, waardoor we binnen 3 tot 5 dagen optimaal hooi voor onze veestapel kunnen creëren.

We beperken met deze werkwijze niet alleen het verlies van voer, maar het belangrijkste is dat door deze manier van drogen de voederwaarde op peil blijft. Klavers en kruiden blijven behouden en dit komt de smakelijkheid ten goede. Het hooi ruikt ook heel lekker, niet meer zo zurig als kuilvoer. Dat is een mooie bijkomstigheid.”

Hooidrogerij

Hooikaas als droom

“Daarnaast ben ik bezig om een unieke hooikaas te ontwikkelen. Deze zal voller en pittiger van smaak zijn dan een normale kaas. Op dit moment zetten wij onze melk af via Raw Milk Company, EKO-Holland (een coöperatie voor en door biologische boeren) en IJscotheek van Olffen. Mijn droom is om een deel van de melk zelf af te zetten door middel van biologische hooikaas. Te beginnen bij een klein verkooppunt op onze boerderij en tevens via lokale verkoopkanalen zoals de Raw Milk Company in De Lutte, waar ze ook al Kefir maken van onze melk. Op deze manier kunnen we een bijdrage leveren aan het dichter bij elkaar brengen van boer en burger. Het contact met de consumenten en het promoten van onze natuurlijke producten is echt mijn ding!”

Wandelen en meekijken

Over landgoed Het Hengelman loopt al jaren een wandelpad. Om precies te zijn: de blauwe route van 5,9 km die begint bij het startpunt Duivelshof. De route leidt je niet alleen door bospaden en langs weidevelden maar dus ook langs de boerderij van de familie Elderink. Iedereen is vrij om mee te kijken bij het melken van de koeien. Dit gebeurt dagelijks zo tussen 16.30 en 18.00 uur.

Marije: ”In de zomer zien we hier veel toeristen en die vinden het erg interessant om te kijken wat hier allemaal gebeurt. Even verderop in het weiland staat een picknickbankje aan de wandelroute. Vanuit dit punt kijk je uit over het groene, Twentse coulisselandschap. Strijk hier gerust neer met je picknickkleed en zelf meegebrachte lekkernijen. Natuurlijk genieten in Twente; dat is toch het mooiste wat er is!”

Natuurlijk genieten!

Lente is dé tijd om op ontdekkingstocht te gaan in je eigen omgeving. Want ook dichtbij huis valt er genoeg te beleven!

Daarom inspireren wij jou met mooie wandel- en fietsroutes en picknickplekken voor het ultieme voorjaarsgevoel. En dat allemaal in onze eigen regio.

Dat is Natuurlijk genieten!

Lees meer