Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Op pad in eigen regio

Tips voor Twente en de Achterhoek

Op pad in eigen regio

Het ziet er naar uit dat we de komende weken beperkt naar het buitenland op vakantie kunnen. Gelukkig is er dichtbij huis veel moois te zien. Ben je het thuiszitten helemaal zat? Ga eens op ontdekkingsreis in de Achterhoek of Twente. Pak de (elektrische) fiets, motor, oldtimer of trek je wandelschoenen aan. Er is zo veel te zien en te beleven in Oost-Nederland.

De Achterhoek staat vooral bekend om haar afwisselende coulisselandschap van weilanden, houtwallen, kabbelende beekjes, bos en kastelen. Typisch Twente is vooral het glooiende landschap, de ongerepte natuur, de gezellige dorpjes en de oneindig vele wandel- en fietsroutes. Je kent vast de gebaande paden in je eigen omgeving. Maar er is nog veel meer moois te ontdekken. Juist de rustige, onbekende, smalle paden zijn geliefd in deze tijd. En die vind je volop in Oost-Nederland.

Wist je dat je op www.Achterhoek.nl en www.VisitTwente.nl niet alleen allerlei mooie wandel- en fietsroutes vindt, maar ook kastelenroutes, kerkepadroutes, wijnroutes en horecaroutes? Er is voor ieder wat wils; van jong tot oud en van 3 tot 150 kilometer. Stel zelf je route samen via de Routeplanner van Visit Oost of download jouw favoriete route via de Achterhoek Routes app of via de website van VisitTwente of Oetintwente Start je bij één van de TOP’s (Toeristische Overstap Punten) in de Achterhoek of Twente? Dan zit je altijd goed. Heb je vragen? Dan kun je natuurlijk ook terecht bij de plaatselijke VVV-kantoren. Wij inspireren je graag met de tips hieronder en wensen je vooral veel plezier als je op pad gaat in eigen regio!

Tips voor de Achterhoek

Marcella de Vos, Manager Regiomarketing Achterhoek Toerisme: “In deze tijd zien we dat de behoefte om erop uit te gaan in de natuur enorm is toegenomen. Mensen willen uit huis en zijn op zoek naar rust en ruimte. Zowel de wandelroutes en de fietsroutes in de Achterhoek worden herontdekt. Gelukkig is er ook dichtbij huis dan ook veel te ontdekken. De Achterhoek biedt zo veel moois, maar dat vergeet men vaak wanneer men naar het buitenland afreist voor vakantie. We zagen vanaf het begin van de coronacrisis de vraag naar wandelroutes enorm toenemen en nu met het mooie weer in het vooruitzicht groeit de interesse in fietsroutes. Waardoor men zo verrast is door de Achterhoek? Ik denk dat dat de grote afwisseling in het landschap is, want hier in de Achterhoek zijn de meeste landschappen van Nederland op een korte afstand van elkaar te beleven. We noemen het zelf vaak het coulisselandschap; na elke bocht een nieuw decor. Er zijn meanderende beken en rivieren, grote veenmoerrassen, een afwisselend heuvellandschap, een grote diversiteit aan bosgebieden en uiteenlopende natuurgebieden geven de streek een uniek karakter. Het samenspel tussen mens en natuur zie je terug in het landschap en het vertelt de verhalen over het leven van toen en nu. De meest prachtige landgoederen van onder andere de adellijke families, gegoede boeren en de welgestelde burgerij van de Hanzesteden zijn nu een belangrijk deel van de Achterhoekse natuurgebieden.

Nu de terrassen weer open zijn, is het nóg leuker om een paar dagen op pad te gaan in eigen regio. Er zijn zoveel gezellige tussenstops voor een heerlijke kop koffie met een lekker stuk gebak. Er zijn vast genoeg plekken die je nog niet kent, dus laat je verrassen. Ben je meer een wijnliefhebber? Dan kan ik je één van de vele prachtige wijnroutes in de Achterhoek aanbevelen. Hieronder vind je nog een paar goede tips.”

Vijf fietsroutes die je niet mag missen:

Langs de Oude IJssel

40 kilometer

Theetuinroute Grensstreek

64 kilometer

Kerkenpad Rondje Zieuwent

26 kilometer

Eibergse Coulisseroute

43 kilometer

Langs Landgoederen (Lochem)

42 kilometer

Tips voor Twente

Linda Haafkes, Gebiedsadviseur Zuidwest Twente: “Nu mensen er massaal op uit gaan in eigen regio, adviseren wij eens een andere wandel- of fietsroute te nemen dan je gewend bent. Het leuke hiervan is, dat je versteld zal staan van de vele prachtige onontdekte plekjes die Twente kent. Zo wandel ik zelf graag met mijn gezin rondom Haaksbergen. De Lankheet wandelroute (8 km) is onze favoriet. Veel toeristen parkeren hun auto bij Restaurant Haermühle, maar wij starten zelf altijd vanuit B&B Hotel Erve Bruggert. Als je vanuit daar de groene en blauwe pijlen volgt of deze route downloadt en volgt, word je na enkele kilometers geleid langs waterpark Het Lankheet. Dit gebied bestaat uit 5 hectare rietvelden en hier kun je kennismaken met mogelijkheden van duurzame oplossingen voor water, land, natuur en energie. De ‘stapstenen’ die je onderweg tegenkomt en je over het water leiden, zijn bovendien een erg leuke verrassing op de route. Naast deze wandelroute kan ik ook de Witte Veen wandelroute (11 km) rondom Buurse aanraden.

Ga je er liever op uit met de mountainbike? Bekijk dan hier de mooiste mountainbikeroutes van Twente. Over fietsen gesproken: vanuit Museum Buurtspoorweg kun je met je (elektrische) fiets een stukje mee in de eeuwenoude stoomtrein. Een hele bijzondere ervaring, vooral als je geïnteresseerd bent in treinen. Tour je liever door Twente met je auto, motor of oldtimer? Dan kan ik je de Sagenlandroute aanraden. Pak dan ook meteen een terrasje of overnachting mee om je uitstapje in Twente compleet te maken!”

Goed verzekerd op pad!

Als je erop uit gaat in eigen land, check dan ook meteen even je verzekeringen. Diefstal van je (elektrische) fiets, schade aan je auto, een fotocamera die op de grond valt of je motor die in the middle of nowhere stil komt te staan; het kan iedereen overkomen. Denk goed na over welke risico’s je wilt lopen en wat je wilt verzekeren. Onze verzekeringsadviseurs geven je graag inzicht in de mogelijkheden, dekkingen en bijbehorende kosten.

Lees meer Maak een afspraak