Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Overwaarde

in je huis?

Overwaarde in je huis? Benut het om nú je dromen te realiseren!

Heb je lang geleden een huis gekocht waar nu een flinke overwaarde op zit? Dan kun je deze overwaarde gebruiken om een droom te verwezenlijken. Joost van Pijkeren, Financieel adviseur bij Regiobank/Univé in Ootmarsum: “Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat je eerst moet sparen voordat je grote aankopen kunt doen, maar weten niet dat je de overwaarde van je huis kunt benutten om nú die droom te realiseren in plaats van later. Ik schets graag vier situaties waarbij dit interessant is.

Je huis verbouwen en/of verduurzamen

“De hypotheekrente is gestegen en de huizenprijs blijft hoog. Dat is voor veel mensen een reden om te kiezen voor verbouwen en/of verduurzamen in plaats van verhuizen. Door te verbouwen en/of verduurzamen vergoot je de verkoopwaarde van je huis en verbeter je bovendien je woongenot. Niet iedereen heeft echter voldoende spaargeld om dit te kunnen realiseren. Maar is jouw huis op dit moment veel meer waard dan waar je het destijds voor gekocht hebt? Dan heb je een flinke overwaarde op je huis en zijn er zeker mogelijkheden om jouw dromen te financieren. Die nieuwe keuken, dakkapel, uitbouw of het totaal isoleren van je jaren 30-woning kan dus echt op korte termijn werkelijkheid worden. Door je bestaande hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten, komt het budget dat je hiervoor nodig hebt direct vrij en betaal je dit over dertig jaar terug aan de bank. Als voorbeeld: bij een financiering van € 10.000,-, moet je denken aan een verhoging van je hypotheeklasten met een paar honderd euro per maand, afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest. Kun je deze extra maandlasten dragen? Dan staat niets je meer in de weg.”

Geld schenken aan je kinderen

“Tegenwoordig is het voor starters op de woningmarkt lastig om een eigen huis te kopen. Niet alleen vanwege de hoge huizenprijzen, maar ook door een mogelijke studieschuld die men heeft opgebouwd. Als je weet dat je voor een klein appartement in Twente of De Achterhoek al gauw € 1.000,- huurlasten per maand betaalt, terwijl je voor een koopwoning van € 200.000,- een paar honderd euro goedkoper uit bent, kan dit heel frustrerend zijn. Is het inkomen van jouw kind (samen met dat van zijn/haar partner) niet voldoende om een hypotheek voor die eerste woning te krijgen, dan kun je als ouders helpen door geld te schenken uit de overwaarde van jouw huis. Wettelijk is vastgelegd dat ouders ieder kind (18-40 jaar) eenmalig maximaal € 28.947,- belastingvrij mogen schenken. Heb je bijvoorbeeld twee kinderen die je ieder € 25.000,- tegemoet wil komen door het benutten van je overwaarde? Dan betaal je door het schenken van € 50.000,- met het huidige rentepercentage van 4% zo’n € 160,- per maand aan extra hypotheeklasten, maar bied je jouw kinderen wellicht net dat financiële steuntje dat zij nodig hebben.”

Je pensioen aanvullen

“Hebben jij en je partner de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar is het gezamenlijke inkomen dat bestaat uit AOW en een klein pensioen door alle stijgende kosten eigenlijk te weinig om leuke dingen van te doen op je oude dag? Ook dan kun je de overwaarde van je huis benutten. Bijvoorbeeld: woon je in een huis met minimaal € 30.000,- overwaarde? Dan kun je dit bedrag laten uitbetalen op je bankrekening tegen een extra hypotheek (4%) van € 100,- per maand. Die verre reis die jullie altijd al wilden maken, ligt dan toch ineens binnen handbereik.”

Een nieuwe auto of camper kopen

“Altijd al gedroomd van een mooie auto of misschien een camper? Ook dat is haalbaar door de overwaarde op je koopwoning te benutten. Lenen met onderpand (in dit geval: jouw huis) is altijd goedkoper dan lenen zonder onderpand. Zo stijgen je hypotheeklasten met € 2.200,- per jaar als je € 25.000,- uit je overwaarde opneemt en dit in 15 jaar terug betaalt tegen 4% rente. Waarom langer wachten als je er nu van kunt genieten?”