Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Univé Oost wenst jou

fijne paasdagen!

Paasvuur: een mooie traditie maar niet zonder risico's!

Op zondag 9 april is het 1e paasdag. Een dag waarop traditiegetrouw veel paasvuren worden ontstoken in deze regio. Het is een samenzijn van buurtgenoten, maar vooral een warme, gezellige avond rond het sfeervolle paasvuur. Kijk jij er al naar uit? Wij hebben de locaties van een aantal paasvuren in Twente en de Achterhoek voor je op een rijtje gezet. Veel plezier alvast, maar wees je ook bewust van de risico’s die je als bezoeker of organisator loopt…

Wees goed voorbereid!

Houd je aan de regels

Voordat het paasvuur ontstoken wordt, is het belangrijk dat de organisatoren de beleidsregels van de overheid kennen én opvolgen. Deze regels zijn opgesteld in het kader van brandveiligheid, milieuwetgeving en bodembescherming. Zo moet bijvoorbeeld de afstand van het paasvuur ten opzichte van gebouwen, bebouwde kom, bos en heidevelden minimaal 100 meter zijn. Er mogen géén  andere stoffen/voorwerpen dan snoeihout aan de paasbult toegevoegd worden  en er moet bij de ontsteking van het paasvuur een goed werkend brandblusapparaat van minimaal 6 kg aanwezig zijn. Loopt het onverhoopt uit de hand? Bel dan direct 112.

Niet zomaar aan de slag

Mag iedereen dan zomaar een paasvuur maken? Nee, ook daar zijn regels voor. Om een paasvuur te mogen maken is een vergunning van de gemeente nodig. Vaak wordt er één ‘stookontheffing’ per dorp of buurtschap verleend aan een maatschappelijke organisatie. Particulieren kunnen bij de gemeente dus geen aanvraag indienen

Wist je dat je als organisatie ook een aansprakelijkheidsverzekering af moet sluiten voor het organiseren van een paasvuur? Jouw verzekeringsadviseur van Univé kan je hier alles over vertellen. Klik hier om een afspraak te maken.

Optimaal genieten

Ga je kijken bij een paasvuur? We geven je graag een aantal tips. Let bijvoorbeeld goed op hoe de wind staat en kies op basis daarvan je plek. Trek ook geen brandbare kleding aan. Nylon of andere plastic vezels zijn erg brandbaar en smelten snel vast aan de huid wanneer je kleding vlam vat. De rondvliegende, brandbare deeltjes die opstijgen door de hoge temperaturen van het paasvuur kunnen de oorzaak zijn van brandschade of vervelende brandwonden. Wees goed voorbereid en op je hoede, zodat je optimaal van het paasvuur kan genieten.

Univé Oost wenst je een fijn en veilig pasen!