Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Dubbel rendement

met zonnepanelen

"Dubbel rendement met zonnepanelen op mijn stallen"

Melkveehouder Kars Visser uit Zelhem liet maar liefst 1040 zonnepanelen plaatsen op de daken van zijn veestallen. In totaal 235 voor eigen energievoorziening en 805 om te verhuren aan Groen Leven, marktleider in zonne-energie. Een slimme keuze waar hij nu en in de toekomst veel profijt van heeft. Tot in detail zocht hij alles uit om optimaal en veilig te kunnen genieten van deze giga-investering. Heb je een boerenbedrijf en loop je ook met deze plannen rond? Lees dan verder voor zijn tips!

Van onbetaalbaar naar betaalbaar

Kars: “Sinds wij deze melkveehouderij hebben overgenomen in 2019, wilde ik al zonnepanelen op de stallen te plaatsen. Het is immers een groene investering en het levert je op den duur ook een mooie besparing op. Het te investeren bedrag voor twee ligboxenstallen vol met zonnepanelen was voor ons in eerste instantie onbetaalbaar.  Maar toen ik via onze partner Friesland Campina (waar Groen Leven nauw mee samenwerkt) hoorde dat je een deel van de zonnepanelen ook kunt verhuren, heb ik direct actie ondernomen. Na te onderhandelen over de inkoop- en verhuurprijs, een deel van de verhuurinkomsten vooraf ontvangen te hebben én gebruik te hebben gemaakt van de SDE- en JOLA-subsidieregeling heb ik dit project uiteindelijk toch kunnen realiseren. De constructie van mijn stallen bleek geschikt te zijn en ik profiteerde direct van zo’n € 600,- besparing op mijn maandelijkse energierekening omdat ik alle benodigde energie voor onze melkveehouderij en ons woonhuis nu zelf opwek.”

“Met zo veel zonnepanelen op mijn daken, wilde ik er wel zeker van zijn dat alles veilig is".

Kars Visser, Melkveehouder

Veiligheid boven alles

“Met zo veel zonnepanelen op mijn daken, wilde ik er wel zeker van zijn dat alles veilig is. Je hoort weleens dat er brand ontstaat door een foutieve installatie en dat is uiteraard je grootste nachtmerrie. Om die reden heb ik me goed laten adviseren en een Scope12-rapport laten opmaken door een erkend keuringsbedrijf. Bij een Scope12-keuring wordt de gehele zonnepaneleninstallatie doorgemeten en getest op veiligheid. Hiervoor betaal je ongeveer € 1.000,-. Dat is een fors bedrag maar het geeft je wel zekerheid en een veilig gevoel. Ik zou het dus iedereen adviseren.” Wilko Hebbink, Inspecteur/ Taxateur bij Univé Oost: “In de praktijk zie ik bij onze leden nog al te vaak dat zonnepanelen niet volgens de wettelijke eisen zijn aangelegd. Onderschat het belang van zo’n Scope12-keuring dus niet.

De plek waar de omvormer hangt is bijvoorbeeld van groot belang om de risico’s op brand te minimaliseren. Deze ruimte moet namelijk droog en stofvrij zijn, goed kunnen ventileren en de omvormer mag niet naast een brandbaar object hangen. Ook met de bekabeling gaat er nog weleens iets mis. Dan zijn ze bijvoorbeeld niet goed behuisd, schuren ze ergens langs of zijn de connectoren niet goed verbonden..”

Informeer je verzekeringsadviseur

Kars vult aan: “Nog een tip die ik iedereen wil meegeven is dat je op tijd contact zoekt met je verzekeringsadviseur. Ik heb mijn relatiemanager Edwin Oltvoort van Univé Oost dan ook direct vanaf het begin betrokken bij mijn plannen. Hij zag gelukkig geen verzekeringstechnische belemmeringen bij het plaatsen van zonnepanelen op onze stallen en hoefde slechts de polis van mijn gebouwenverzekering iets aan te passen. De premie gaat dan wel met een paar tientjes per maand omhoog dus houd daar rekening mee. Maar je kunt het maar beter goed geregeld hebben, zodat je je geen (financiële) zorgen hoeft te maken mocht er onverhoopt iets gebeuren. Edwin Oltvoort vult aan: “Ook wanneer je asbestdaken hebt, zijn er mogelijkheden. Agrarische Univé-leden kunnen namelijk deelnemen aan het initiatief ‘Duurzame zekerheid’ waarbij asbestdaken verwijderd worden en nieuwe daken teruggeplaatst worden met zonnepanelen.”

Risicoadvies voor ondernemers

Maak een afspraak met een van onze adviseurs voor advies over zakelijke risico's en verzekeringen. Samen willen we risico's voorkomen, schade beperken en alleen verzekeren wat echt nodig is.

Neem contact op Maak een afspraak