Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Rookmelders

redden levens!

Wij geven je een aantal belangrijke tips!

Wist je dat je in je slaap niks ruikt, maar wel geluiden hoort? Zodra er brand ontstaat in je woning komen er veel giftige gassen vrij, waardoor je snel in een diepe bewusteloosheid raakt. Het hebben van rookmelders is van levensbelang, en dat niet alleen als je slaapt! Het sneller opmerken van brand kan ervoor zorgen dat er minder schade ontstaat. Bovendien geeft het je meer kans en tijd je huis veilig te verlaten.

In 61% van woningbranden met een fatale afloop was er geen rookmelder aanwezig. Met werkende rookmelders hadden deze woningbranden misschien heel anders af kunnen lopen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een rookmelder?

Ongeveer 70% van de woningen in Nederland beschikt over een rookmelder, waarvan slechts 40% goed werkt of op een juiste plek hangt. Per 1 juli 2022 worden rookmelders landelijk verplicht. Het is van daarom van groot belang om goed na te denken over de aanschaf van een rookmelder.

Rookmelders zijn er in verschillende soorten en prijsklassen. Het is belangrijk om altijd een goedgekeurde rookmelder te kiezen. Wij geven je graag een aantal tips waar je nog meer op moet letten:

  • Kies een rookmelder met het Europese keurmerk "EN 14604". Dit geeft aan dat de rookmelder voldoet aan de nodige kwaliteitseisen. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

  • Let er bij aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel duurder maar levert veel gemak, omdat je niet elke keer een nieuwe batterij hoeft te plaatsen.

  • Ieder huis is anders. Bekijk op rookmelders.nl hoeveel rookmelders jij nodig hebt in jouw persoonlijke woonsituatie.

Wat is de beste plek om een rookmelder te plaatsen?

De beste plek in je woning is de hal en overloop. Dit is meestal de vluchtroute naar buiten. Hang de rookmelder aan het plafond – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek. Voor een maximale bescherming is het verstandig om rookmelders te plaatsen in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op minimaal elke woonverdieping 1 rookmelder te hebben hangen. 

Verder is het belangrijk om te weten op welke plekken je de rookmelders juist niet moet hangen, namelijk:

  • bij een ventilator
  • boven de verwarming
  • op tochtige plekken
  • in de stoom van een kooktoestel of vaatwasser.

Samen voor een brandveilig thuis!

Wij geven je graag tips voor het creeren van een brandveilig thuis! Maar mocht je het dan toch mis gaan kun je erop vertrouwen dat je goed verzekerd bent met de woonverzekeringen van Univé. En dat nu tijdelijk zelfs met 25% korting! Maak een afspraak met één van onze adviseurs of bereken direct je premie online.

Maak een afspraak Bereken je premie