Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Vers en gezond eten

Ontmoetingsclusters Enschede

“Samen eten zorgt voor verbinding én een gezonder leven”

Bijdragen aan een gezonde samenleving vinden we bij Univé erg belangrijk. Daarom is Univé Oost onlangs een samenwerking aangegaan met Ontmoetingsclusters Enschede.Doel: het verbinden van de inwoners van Enschede én het bevorderen van hun welzijn. Ontmoetingsclusters enschede doet dit onder andere met het initiatief op haar Ontmoetingsparken én het initiatief Thuis@ op twee van de Ontmoetingsparken, gevestigd op de locatie van v.v. Rigtersbleek en Victoria'28.

Sonja Lassche, Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek: “Wij willen mensen het gevoel geven dat ze erbij horen. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet of hoe oud je bent.” Martijn Koop, Ontmoetingsclustermanager Enschede Zuid en coördinator Thuis@, vult aan: “Ieder mens is uniek en ons doel is om het beste uit iemand naar boven te halen. Voel je je eenzaam, heb je een afstand tot de arbeidsmarkt of loopt het thuis allemaal niet zo lekker? Dan vind je hier een thuis. Maar ook als je gezond, lekker en met een klein budget wilt eten. Want in onze keuken worden 5 dagen per week verse maaltijden en 7 dagen per week verse lunches bereid. Vers en gezond eten is belangrijk. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend…”

Zien eten doet eten

Sonja: “Veel kinderen van Thuis@ die hier komen hebben het niet breed thuis. Er is dus ook weinig budget om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ook hebben ze van huis uit niet meegekregen om gevarieerd te eten. Zowel groenten als fruit ontbreken dan ook vaak op het menu. Uiteraard kun je ze dat niet kwalijk nemen, maar wij willen ze wel bewust maken van wat gezond eten met je doet. Als ze uit school naar ontmoetingspark Rigtersbleek komen, krijgen de kinderen daarom altijd eerst een stuk fruit en een kopje thee.” Martijn: “En daarna een koekje hoor. Want ook dat hoort er bij. We sluiten de middag altijd af met een gezonde maaltijd. De ene keer is dat boerenkool, de andere keer Maldoum. Omdat er zoveel culturen bij elkaar aan tafel zitten, leren de kinderen van elkaars eetgewoonten. Zien eten, doet eten. Als iemand geen sla lust en de rest wel, wil diegene vaak niet onderdoen voor de rest. Er wordt veel gelachen aan tafel en dat is leuk om te zien. Het is een moment van verbinding en ontspanning. Even alle zorgen van je af laten glijden en ondertussen heerlijk gezond eten.”

"Alle maaltijden worden vers bereid door vrijwilligers uit de buurt of leerlingen in opleiding"

Sonja Lassche, Ontmoetingsclustermanager Rigtersbleek

Leren in de keuken

Lunchroom & Eetcafé Rigtersbleek heeft bewust een gezonde kaart. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit heerlijke smoothies, een kop goed gevulde groentesoep of een bruin broodje met ei. Sonja vervolgt: “We kopen zo veel mogelijk producten van de lokale bakker, slager of supermarkt. Alle maaltijden worden vers bereid door vrijwilligers uit de buurt of leerlingen in opleiding. In 2019 zijn we een samenwerking met het ROC van Twente gestart. Daar zijn we erg trots op. Jaarlijks kunnen zo’n 12 tot 16 leerlingen op Ontmoetingspark Rigtersbleek hun entreeopleiding op mbo-niveau 1 volgen. De docenten komen hierheen en we lunchen iedere dag samen. Het mooie hiervan is dat de leerlingen dan onder onze vleugels blijven en dat ze in hun eigen tempo kunnen leren. Zoeken ze een stageplek? Dan hoeven ze niet ver te kijken. Bij ons kun je niet alleen in de keuken maar ook als interieurverzorger, gastvrouw of voetbaltrainer terecht.”

Altijd in beweging

Martijn: “Over beweging gesproken: in ons programma van Thuis@ zit altijd een dagelijks beweegmoment. Want bewegen is óók belangrijk om gezond te blijven. In de zomer plaatsen we weleens een springkussen of trampoline op het terras en regelmatig organiseren we een vossenjacht of kickbokstraining. En elke week gaan we er op uit in de buurt om zwerfafval op te ruimen. Daar krijgen de kinderen van ons dan zakgeld voor. Het is fijn om te zien dat ze zo indirect iets leren over het omgaan met geld. Iets waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.”

"Bewegen is óók belangrijk om gezond te blijven"

Martijn Koop, Ontmoetingsclustermanager Enschede Zuid

Bijdrage aan de samenleving

De oorspronkelijke gedachte van Univé is elkaar helpen en samen risico’s beperken. Dit is precies dezelfde visie als die van de 12 Ontmoetingsclusters in Enschede. Sonja: “Als je gezond leeft, ben je ook minder vaak ziek en dat leidt weer tot minder zorgkosten en minder uitkeringen. Obesitas is een steeds groter wordend probleem in de maatschappij. Het vervelende is dat veel mensen niet weten hoe ze dit kunnen oplossen. Goed voorbeeld doet volgen. Hier leren onder andere de kinderen van Thuis@ andere (eet)gewoontes die ze hun hele leven bijblijven. Kinderen nemen het zelfs mee naar huis en op deze manier stimuleren zij hun ouders ook om gezonder te leven. Dit effect is geweldig om te zien. Bovendien werkt het veel beter dan dat wij ze gaan vertellen: je moet dit, of je moet dat. Het voelt echt als een waardevolle bijdrage aan de samenleving!”

Meer weten over vers en gezond eten?

Ga dan naar univeoost.nl/startmetvers. Op deze pagina inspireren wij jou met allerlei items rondom vers en gezond eten. Lees mee met boeiende verhalen van onze leden over gezond leven, profiteer van 30% korting op een keukenschort, maak kans op een gratis diner aan huis én laat je inspireren door de lekkerste verse recepten van horeca ondernemers bij jou uit de buurt! 

Lees meer