Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Hoeveel spaar jij

voor je (klein) kind

Iedere ouder gunt zijn kind een fijne toekomst. Ook financieel. Heb jij voor je kind al een spaarrekening voor later? Of ben je daar nog helemaal niet mee bezig?

Rekenvoorbeeld

Als jouw kind 18 is en gaat studeren aan een hogeschool of universiteit, reken dan op minimaal € 11.000,- aan collegegeld en studiemateriaal voor een vierjarige studie. Voor het halen van een rijbewijs ben je gemiddeld € 2.765,- kwijt. Dit zijn flinke bedragen die de meeste mensen niet zo even van hun bankrekening halen. Spaar je echter € 50,- per maand vanaf de geboorte van je kind? Dan kom je op zijn/haar 18e verjaardag aardig in de buurt van dit totaalbedrag. Wil je precies uitrekenen wat je maandelijks moet sparen om bij te dragen aan de studietijd van je kind? Gebruik dan de rekentool van het Nibud.

Sparen 

Het openen van een spaarrekening is één van de mogelijkheden om je kind financieel te helpen zijn/haar dromen te realiseren. Naast het opbouwen van een flink geldbedrag, profiteer je ook van rente hierover. Bij Zilvervloot Sparen van Regiobank ontvang je naast een jaarlijkse variabele rente zelfs ook een bonusrente over het gespaarde bedrag op de 18e verjaardag van je kind. De inleg is beperkt tot maximaal € 600,- per jaar, dus hoe vroeger je begint des je meer je kunt sparen. Ook kun je bij Regiobank kiezen voor een JongWijs rekening. Het voordeel hiervan is dat als je kind 8 jaar is, je een gratis betaalrekening en betaalpas kunt aanvragen. Hiermee bereid je je kind alvast voor op het leren omgaan met geld. Tip van Regiobank: stel een maandelijkse automatische incasso in, zodat je er niet elke keer aan hoeft te denken!

Beleggen

Naast sparen voor je kind, kun je ook voor beleggen kiezen. Doelbeleggen, de beleggingsrekening van Regiobank, is er voor iedereen die wat meer risico durft te nemen. Je kunt hierbij kiezen uit vijf mixfondsen van zeer defensief tot zeer offensief. Uiteraard bepaal je zelf hoeveel je wilt inleggen. Laat je vooraf altijd goed informeren door één van onze adviseurs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het voordeel van doelbeleggen bij Regiobank is dat je er zelf niet naar om hoeft te kijken. Wij regelen namelijk alles voor je!

Opa's en oma's

Wist je dat opa’s en oma’s ook vaak bijdragen aan een spaarpotje voor hun kleinkind? Wettelijk mogen zij ieder kleinkind jaarlijks € 2.418,- belastingvrij schenken. Ze kunnen er ook voor kiezen om op hun eigen rekening voor hun kleinkind te sparen en dit op de 18e verjaardag uit te keren. Let er dan wel op dat dit gevolgen kan hebben voor de te betalen belasting.

Meer info

Een combinatie van bovenste drie mogelijkheden om te sparen voor je (klein)kind is natuurlijk ook altijd mogelijk. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Loop gerust even binnen bij ons Regiobank kantoor in De Lutte of Ootmarsum!