Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Een uitgebrande

container

“Ik was aan het werk toen de politie belde dat er brand was bij onze garage”

De heer Kroft uit Almelo was in het voorjaar samen met zijn vrouw de buitenberging aan het opruimen. Ze hadden een vuurkorf midden in de tuin gezet en daar wat afvalhout/resthoutjes in verbrand. Eenmaal klaar hadden ze de korf laten staan zodat alles goed uit kon branden en er ging een nacht overheen waarin het geregend had. De volgende ochtend wilde hij even checken hoe het erbij stond. “Ik pakte een stok om te kijken wat de staat van het as was. Er was alleen nog maar as, er zat geen houtskooltje meer tussen. Als ik het in de lucht zou gooien, zou het weg waaien. Ik kon de korf met blote handen aanpakken en ook het regenwater had mijns inziens het nodige werk gedaan. 
Normaliter strooi ik het as uit onder de struiken, zeker ook omdat er geen kooltjes meer in zaten...
Hoe dan ook, ik besloot, waarschijnlijk omdat het tijd was om naar mijn werk te gaan, alles maar in de container te doen. Uiteraard gaat dat gepaard met het nodige stuiven, dus heb gelijk de deksel er weer op gedaan. Daarna ben ik vrij snel, binnen 10 tot 15 minuten, naar mijn werk gegaan. Onze containers zijn 'de laatste halte' voordat je de poort uit gaat, dus bij vertrek had  ik nog een laatste blik in de container geworpen: absoluut niets vreemds te zien, dus ik ben met een gerust hart de deur uit gegaan...”

En toen ging het mis…

“Ik was inmiddels op mijn werk en werd daar (een uur later) gebeld door de politie, met de mededeling dat er brand was bij onze garage en of ik snel thuis kon zijn vanwege de poort die op slot was. In eerste instantie was ik niet zozeer in paniek, maar wel vol ongeloof. Ik voelde wel aan wat er aan de hand was, maar ik was er toch echt van overtuigd dat er geen brandende deeltjes meer in zaten. De paniek kwam toen ik in de straat verschillende brandweerauto's, politie en een ambulance zag staan. Toen ik thuis aankwam, was de brand al onder controle. Naast dat beide vuilcontainers met inhoud weggesmolten waren, waren de boei en het kozijn van onze garage verbrand en was het glas gesprongen. Ook waren de sloten van de poort en de garagedeur geforceerd door de brandweer. De poort om binnen te komen en de garagedeur om te kijken of er ín de garage ook brand was.”

“Waarschijnlijk zaten er bij het overgooien toch nog stofdeeltjes, die vlam konden vatten in combinatie met zuurstof. Hierdoor is de schade ontstaan. Ik was me er absoluut niet bewust van dat dit kon gebeuren."

Waardoor ging het mis?

“Waarschijnlijk zaten er bij het overgooien toch nog stofdeeltjes, die vlam konden vatten in combinatie met zuurstof. Hierdoor is de schade ontstaan. Ik was me er absoluut niet bewust van dat dit kon gebeuren. Ik was er zeker van dat alles 'brand-vrij' was en had de korf zelfs met blote handen leeg gegooid. Als ik geweten had dat dit had kunnen gebeuren, had ik de as uiteraard niet na 1 nacht in de containers gegooid. Gelukkig heeft Univé Oost de schade vergoed en alles verder keurig afgehandeld.”

Welke tips zou je andere mensen geven?

“Zelfs als je denkt dat alles uit-/afgebrand is, laat het dan rustig nog maar een paar dagen staan. Ik kan ook aanraden om goed contact te houden met de buurt. Bij ons was er namelijk een alerte buurvrouw die 112 gebeld heeft. We hebben haar uiteraard een dikke bos bloemen en een doos Merci gegeven om haar te bedanken. Het had anders nog veel slechter kunnen aflopen. We hebben namelijk gasflessen voor op de camping en de BBQ in huis, maar die zijn niet in de garage opgeslagen. Als die in de buurt hadden gestaan, had het goed fout kunnen gaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus…”

Profiteer in 2023 van één jaar 25% korting op jouw woonverzekering!

Sluit je in 2023 een nieuwe inboedel- en/of opstalverzekering af? Dan profiteer je één jaar lang van 25% korting. Bereken direct online je premie of maak een afspraak bij één van onze adviseurs. 

Plan een WoonCheck Meer over deze actie