Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Asbestvrij

dankzij de zon

Melkveebedrijf Berenbroek

Al meer dan 60 jaar is melkveebedrijf Berenbroek in Haaksbergen verzekerd bij Univé Oost. Toen het familiebedrijf in 1993 werd overgenomen door zoon Gerjan en zijn vrouw Marianne, bleven ook zij trouw aan onze verzekeringsmaatschappij. Iets waar zij tegenwoordig de vruchten van plukken. Want in 2020 deden zij mee aan ons energieconcept ‘Duurzame Zekerheid’. Een initiatief waarin we hebben samengewerkt met Provincie Overijssel en het Energiefonds Overijssel, waarbij bedrijfsdaken asbestvrij gemaakt worden en voorzien worden van zonnepanelen die duurzame energie leveren aan onze leden in de regio.

Klaar voor de toekomst

Gerjan Berenbroek vertelt: “Als eigenaar van een boerenbedrijf met asbestdaken ben je je bewust van de risico’s die je loopt. Asbestdaken zijn moeilijk verzekerbaar en als er iets gebeurt dan lopen de kosten hoog op. Ik weet al 10 jaar dat ik ermee bezig moet, maar het kwam er gewoon niet van. En daar ben ik heel eerlijk over: de kosten om een asbestdak te saneren zijn gewoon te hoog om zelf te dragen. Je krijgt er immers weinig voor terug. Toen wij via de nieuwsbrief van Univé Oost geïnformeerd werden over het energieconcept ‘Duurzame Zekerheid’ waren we direct enthousiast. Dat er een flinke subsidie én een betrouwbare partner beschikbaar was om dit te realiseren, bood ons de kans om onze asbestdaken te saneren.”

"Onze Univé adviseur bracht ons in contact met het team dat hierbij betrokken is. In dit proces worden we volledig ontzorgd."

Gerjan Berenbroek, eigenaar melkveebedrijf

Volledig ontzorgd

“Zo gezegd, zo gedaan. Onze contactpersoon van Univé, Jan-Willem Bolhuis, bracht ons in contact met het team dat bij dit project betrokken is. Ieder met zijn eigen expertise. Zo was er iemand die voor ons de SDE++-subsidieaanvraag deed, het financiële plaatje in kaart bracht, het asbestdak verwijderde, het dak vernieuwde, de dakconstructie verstevigde en de zonnepanelen plaatste. Het is fijn dat we hierin volledig ontzorgd werden."

Zonnepanelen

"We besloten om in september dit jaar de daken van onze 4 stallen te vervangen en te voorzien van zonnepanelen. Dit is een gunstige periode omdat de kans op regen beperkt is en het melkvee dan tijdelijk het weiland in kan. Binnen 1 week zat het nieuwe dak er al op en 4 weken later was alles klaar."

Het proces

"Wat we erg prettig vonden tijdens dit proces is dat de projectleider regelmatig bij ons aan de keukentafel kwam zitten. Hij informeerde ons over wat er wanneer ging gebeuren en vroeg daarbij naar onze wensen. Zo konden wij ongestoord verder werken en hebben we ons bedrijf niet stil hoeven leggen. Een professionele aanpak vonden wij!”

Voor leden, door leden

“De 2300 zonnepanelen die nu op onze stallen liggen, wekken zo’n 750.000 kWh per jaar op. Hiermee kan Univé ruim 200 huishoudens in de regio van stroom voorzien. De zonne-installatie is dan ook eigendom van Univé. Maar dat vinden we een mooie tegenprestatie. Het is goed om te zien dat Univé zich inzet voor duurzaamheid en haar klanten ervan laat profiteren. Een duidelijke coöperatie zonder winstoogmerk. Zelfs de schoonmaak en het onderhoud van de zonnepanelen wordt vanzelfsprekend door Univé Oost geregeld. Helaas komt niet elke locatie in aanmerking voor deelname aan dit energieconcept. Zo is het onder andere afhankelijk van of er in het gebied netcapaciteit is om zonne-energie aan te leveren, moet de subsidie toegekend worden en moeten de gebouwen geschikt zijn of gemaakt kunnen worden. Gelukkig voldeed ons bedrijf aan alle voorwaarden.”

Gerjan en Marianne Berenbroek

Interesse in Duurzame Zekerheid?

Wilt u weten of uw boerenbedrijf in aanmerking komt voor het energieconcept ‘Duurzame Zekerheid’? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op Lees meer over Duurzame Zekerheid