Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Stookalarm

Rietgedekte woningen

Stookalarm voor rietgedekte woningen

Univé waarschuwt voor verhoogd brandrisico door schrale oostenwind en matige vorst. Een oostenwind in combinatie met veel zonneschijn bepaalt al een aantal dagen het weerbeeld. In deze tijd van het jaar drogen rieten daken snel uit door de combinatie van zon, wind en vorst. Daarbij is het risico op een woningbrand erg groot. Iedereen zit deze weken binnen vanwege het corona virus. Daarbij is de verleiding groot om toch even de houtkachel of haard aan te steken. Toch geven we advies aan bewoners van woningen met riet gedekte daken om de komende tijd de hout gestookte haarden en kachels niet te gebruiken.

Code rood

Bij een krachtige, droge en schrale oostenwind of lage luchtvochtigheid droogt het riet uit en wordt het risico op brand groter. Het stookseizoen duurt al een tijdje waardoor de roetvorming in de schoorstenen de kans op vonken groter maakt. Een klein vonkje kan al tot problemen leiden. Jaarlijks vinden er tientallen schoorsteenbranden plaats. Volgens Brandweer Nederland is het gebruik van de haard in bijna één op de vier gevallen de oorzaak van een brand. In 87 procent van deze gevallen gaat het om een schoorsteenbrand, waarvoor de blusdienst jaarlijks ruim 2.000 keer uitrukt in Nederland.

Voorkom risico’s

Voor aanvang van het stookseizoen is het verstandig om de schoorsteen te laten vegen en de vonkenvanger schoon te laten maken. Een vonkenvanger, die voor rieten daken verplicht wordt gesteld om verzekerd te zijn tegen brandschade, voorkomt dat vonken vanuit het rookkanaal op het rieten dak terecht komen. Ook is het verstandig om regelmatig de schoorsteen te laten inspecteren op scheurvorming of roest. Univé helpt haar leden bij het voorkomen van risico’s en het beperken van schade. Lees meer over de maatregelen van Univé en de preventietips voor woningen met rieten daken.

Meer preventie tips voor huizen met een rieten dak

Wij geven graag meer informatie over het voorkomen en beperken van risico's in jouw persoonlijke situatie. Lees meer over de risico's van een rieten dak. Wil je een uitgebreid advies? Maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Maak een afspraak Lees meer