Univé Oost Fonds

Het voorjaar van 2020 is in vele opzichten bijzonder te noemen. Door de coronacrisis zijn we massaal thuis gaan werken en brengen we veel meer tijd in en om het huis door. Nu we geen reistijd meer hebben voor woon-werkverkeer en de pauzes in onze achtertuin doorbrengen, ontstaat er meer ruimte om lekker te genieten. De hoge temperaturen in combinatie met veel zonneschijn zorgen ervoor dat we veel buiten zijn. Niet alleen om in de tuin te werken, maar ook om heerlijk te zonnen. Maar ben jij je eigenlijk wel bewust van welke risico’s deze blootstelling aan schadelijke UV-straling met zich meebrengt? En wat je allemaal kunt doen om je huid te beschermen tegen de zon?
Een beetje zon is goed voor iedereen. Ultraviolette stralen zorgen namelijk voor de aanmaak van noodzakelijke vitamine D. Maar wanneer je onbeschermd in de zon gaat zitten of in de tuin gaat werken, loop je het risico op verbranding. Vooral tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zonkracht het sterkst is. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. En hoe vaker je verbrandt, hoe meer kans je hebt om huidkanker te krijgen. Ben je als kind vaak verbrand? Dan vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk. Heb je bovendien een lichte natuurlijke huidskleur? Dan ben je gevoeliger voor verbranding. Ben je zwanger of slik je medicijnen? Wees dan ook voorzichtig. Je kunt hierdoor namelijk vlugger verbranden of pigmentvlekken krijgen.
We weten allemaal dat een goede zonnebrandcrème noodzakelijk is om je huid goed te beschermen tegen de zon. Maar wist je ook dat je deze minimaal een half uur voor het zonnen moet aanbrengen én dit iedere twee uur moet herhalen? De kleur van de huid bepaalt de zonnebrandfactor die bij jou past. Factor 15 volstaat al gauw bij een donker getinte huid, terwijl factor 30 een vereiste is bij een licht getinte huid. Draag bovendien een hoed of beschermende kleding als je weet dat je huid snel verbrandt. Stijgt de temperatuur tot boven de 25 graden? Zorg dan ook voor een goede hydratatie om uitdroging en verbranding te voorkomen. Water, thee, watermeloen en tomaten zijn hier uitermate geschikt voor. Verbrandt je huid toch onverhoopt? Koel deze dan direct met een koude doek of een lauwe douche en gebruik een verkoelende gel om de pijn te verzachten.
Fijne zomer!