Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Wat is vers

en gezond eten?

Een 'broodje gezond' is ongezonder dan je denkt

Wist je dat alleen de komkommer en de tomaat gezond zijn aan een ‘broodje gezond’? En dat er veel meer voedingsmiddelen zijn die ongezonder zijn dan men denkt? Neem bijvoorbeeld het saucijzenbroodje. Lijkt deze vleessnack niet gezonder dan een zoet stuk gebak? Niets is minder waar. En de ‘light’-producten in de supermarkten: zijn die wel echt zo ‘light’ als men doet vermoeden? Erna Ruiter-Slooijer, gewichtsconsulent uit Vriezenveen én adviseur bij Univé, weet alles over dit onderwerp. Haar bevindingen: mensen weten vaak gewoonweg niet wat wél en wat níet gezond is. En daardoor blijven ze in een vicieuze cirkel als ze willen afvallen.

Afvallen? Pas je leefstijl aan!

Erna vertelt: “In mijn praktijk spreek ik mensen die moeite hebben met afvallen. Ze hebben vaak alles al geprobeerd: van crashdieet tot uithongering, van extreem veel sporten tot maandenlang leven op shakes. Soms vallen ze 5 kilo af in 2 weken, maar dat zit er zo weer aan als ze terugvallen in hun oude eetgewoonte. Wil je je fit en vitaal voelen? Dan is het belangrijk dat je vers en gezond eet en blijft bewegen. Door je bewust te zijn van je voeding, de juiste keuzes te maken en je leefstijl aan te passen, ga je stap voor stap op weg een gezond gewicht. Maar dan moet je wel weten waar je precies op moet letten…”

"Er is veel variatie mogelijk als je vers en gezond wilt eten. Maar mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen"

Erna Ruiter-Slooijer, gewichtsconsulent

Geen airfryer of kant-en-klaar

“Mensen denken dat de airfryer een uitkomst is voor gezonder eten. Maar ze vergeten dat wat je erin doet vaak allerminst gezond is. Patat is dan wel gemaakt van aardappels maar deze zijn voorgebakken in vet. Dat laatste geldt ook voor gepaneerde snacks. Kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt zijn ook zo’n voorbeeld. Het lijkt gezond en bereid met verse groenten, maar er is ontzettend veel zout aan toegevoegd. Vaak kiest men voor gemak. Maar een portie patat uit de airfryer is net zo snel klaar als een zelfgemaakte pan macaroni. Waarom zou je dan niet voor vers en gezond gaan? Soms is het de prijs die je ervoor betaalt. Maar is ongezond ook echt goedkoper? Niet als je verse groenten en vers fruit met het seizoen mee-eet.”

Schijf van vijf

“Er is veel variatie mogelijk als je vers en gezond wilt eten. Maar mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Ken je de schijf van vijf? Probeer je daar aan vast te houden. Vind je dat te drastisch? Begin dan eens met een eetwissel. Verruil bijvoorbeeld witbrood voor bruin brood van de bakker, eet een stuk fruit tussendoor in plaats van een ontbijtkoek, neem als toetje kwark met mandarijn en noten in plaats van dubbelvla of vervang je broodbeleg door runderrookvlees, kipfilet, casselerrib of een gekookt ei met komkommer. Weet je wat ook lekker en gezond is? Een pan soep met verse groenten. Alle kleine beetjes helpen. Je zult zien dat je snackdrang afneemt wanneer je minder zout en suiker eet.”

Laat je niet verleiden

“Wist je dat van alle keuzes die een mens maakt, slechts 5% bewust wordt gemaakt? Ons onbewuste brein stuurt ons soms dan ook de verkeerde richting in. Neem als voorbeeld je wekelijkse bezoek aan de supermarkt. In iedere gang vind je wel een ‘light’-product. Heel verleidelijk dus. Maar lees je de etiketten? Dan kom je vaak bedrogen uit. Ik zeg altijd: alles wat eindigt op -tose of -siroop moet je laten staan. En als er veel natrium in zit ook. Dit is namelijk een andere benaming voor zout. Neem ‘light’-chips als voorbeeld. Er zit misschien wel 33% minder vet in, maar dat wordt weer aangevuld met andere voedingsstoffen die net zo slecht voor je zijn. Heb je de zak leeg? Denk maar niet dat je dan minder calorieën binnen hebt gekregen.”

Zorg goed voor jezelf

“Leef je gezond, dan heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Bovendien krijg je er veel energie voor terug. Die dagelijkse wandeling voelt dan niet meer als een uitdaging. Het geeft plezier, het doet je lichaam en geest goed. Als je visie op eten verandert, zit er geen tijdslot meer op je dieet. Heerlijk toch? Zorg dus goed voor jezelf, dan kun je alles aan!”

Meer weten over vers en gezond eten?

Ga dan naar univeoost.nl/startmetvers. Op deze pagina inspireren wij jou met allerlei items rondom vers en gezond eten. Lees mee met boeiende verhalen van onze leden over gezond leven én laat je inspireren door de lekkerste verse recepten van horeca ondernemers bij jou uit de buurt! 

Lees meer