Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Voorkom brand in je schoorsteen!

Schoorsteenbrand voorkomen? Wij geven je 10 tips!

In deze tijd van het jaar gaat bij veel mensen de open haard of de houtkachel aan. Het knisperend haardvuur en de aangename warmte zorgen voor een gezellige, knusse sfeer in huis. Een glaasje wijn en een lekker hapje erbij maken het helemaal af. Klinkt heerlijk allemaal, maar het branden van hout in je woonkamer is niet helemaal zonder risico. Meerdere keren per jaar rukt de brandweer uit voor schoorsteenbranden. Met alle gevolgen van dien. Daarom zet Univé Oost in op risicobeperking. Want naast het gevaar voor de bewoners, zijn de financiële gevolgen van een schoorsteenbrand soms erg groot. Met onderstaande tips willen we je bewust maken van de risico’s en helpen we je om een schoorsteenbrand te voorkomen.
 

Tip 1: Laat minimaal jaarlijks je schoorsteen vegen


Wist je dat elke keer wanneer je hout stookt er een teerachtige substantie achterblijft in je rookkanaal? Deze brandbare substantie noemen we ook wel creosoot. Deze aanslag is niet te voorkomen en de laag die zich hecht aan de binnenwanden wordt groter en groter naarmate je de houtkachel of open haard vaker aansteekt. Uiteraard is dit afhankelijk van je stookgedrag. “Omdat creosoot al brandbaar is bij 500 graden, is dit oorzaak nummer 1 van schoorsteenbranden. Het is dan ook verstandig om ieder jaar, voordat je volop gaat stoken, je schoorsteen te laten vegen. Brand jouw kachel dagelijks? Dan is twee keer per jaar vegen noodzakelijk. Een goede luchtdoorstroming in je rookkanaal is essentieel om veilig te kunnen stoken,” aldus Brian Sudmeijer, Adviseur Risicobeheersing en Brandweerman bij de
VNOG. Binnen het Veilig Wonen-abonnement van Univé ben je verzekerd van een betrouwbare schoorsteenveger bij jou in de buurt.

Tip 2: Plaats rook- en koolmonoxidemelders

Niet altijd heb je zelf in de gaten dat er rook- of brandschade ontstaat. Mevrouw Bonke uit Denekamp heeft dit persoonlijk ervaren: “Wij zaten rustig in huis met de houtkachel aan toen de overburen ons alarmeerden. Ze zagen grote rookwolken uit onze schoorsteen komen. Omdat de rook naar buiten trok en niet naar binnen, hadden we zelf niks in de gaten. Gelukkig konden we op tijd de brandweer inschakelen die met een hoogwerker het rookkanaal weer vrij heeft kunnen maken. Als onze overburen niet zo alert waren geweest, hadden we moeten vertrouwen op onze rook- en koolmonoxidemelders. Het is een fijne gedachte dat een grote brandschade hierdoor is voorkomen. Nu moest alleen de pijp vervangen worden. De afhandeling door Univé Oost hebben wij overigens als zeer prettig ervaren.”

 

Tip 3: Plaats geen meubilair dichtbij het vuur


Brian vertelt: “Ik heb als vrijwillige brandweerman weleens meegemaakt dat mensen brandbare spullen, bijvoorbeeld een stoel, te dicht bij de open haard hadden staan. Deze vloog door de hitte van het vuur spontaan in brand. In zo’n situatie moet je er snel bij zijn, want als er eenmaal brand is kan dit razendsnel om zich heen slaan. Heb je bijvoorbeeld vloerbedekking in je woonkamer? Dan verspreidt het vuur zich binnen enkele minuten. De schade kan dan ontzettend hoog oplopen. Het is dan ook belangrijk dat je hier goed tegen verzekerd bent.”
 

Tip 4: Zorg ervoor dat het rookkanaal brandveilig is aangelegd


Wanneer je een houtkachel of open haard plaatst, laat je dan door de leverancier goed informeren over brandveiligheid. De meeste metalen rookkanalen zijn niet voldoende brandwerend; bij een schoorsteenbrand wordt de temperatuur veel hoger dan bij stoken. Daarom is het meestal noodzakelijk om een dubbelwandig en geïsoleerd metalen rookkanaal te omkokeren met een brandwerende plaat of materiaal. Dat geldt niet voor de woonkamer (of stookruimte) maar wel voor alle verdiepingen in je huis waar dit rookkanaal door gaat.

"Een goede luchtdoorstroming in je rookkanaal is essentieel om veilig te kunnen stoken"

Brian Sudmeijer, Adviseur Risicobeheersing en Brandweerman bij VNOG

Tip 5: Gebruik droog hout


Veilig stoken doe je met droog hout (vochtgehalte onder de 20%). Gebruik geschikt stookhout en bijvoorbeeld geen hout van naaldbomen. Bewaar het in een goed geventileerde schuur of onder een overkapping. Wanneer je met nat hout gaat stoken, ontstaat er veel meer rook en creosoot en dat kan gevaarlijk zijn.
 

Tip 6: Stook volgens de Zwitserse methode


Veel mensen zijn gewend om de houtkachel of open haard aan te steken met behulp van een stapel kranten en blokken hout. Dit is een milieuonvriendelijke manier van stoken. Ook worden de houtblokken vaak van onderaf aangestoken. Deze methode is echter niet de meest veilige. Brian zegt hierover: “Wanneer je stookt volgens de
Zwitserse methode, zul je zien dat er een nette vlam ontstaat en er weinig creosoot wordt gevormd. Maar hoe werkt dat dan? Allereerst bouw je een stabiele toren van houtblokken waarbij je de grote blokken onderop plaatst en steeds dwars daar bovenop blokken van een kleiner formaat. Bovenop leg je dan 2 of 3 houten aanmaakblokjes die je aansteekt. Zo brandt de stapel van boven naar beneden en dat is de meest veilige manier. Vergelijk het met een brandende kaars.”
 

Tip 7: Geen hout meer op het vuur het vuur voordat je gaat slapen


Ook al denk je dat het vuur vanzelf wel uitgaat, laat het vuur uitbranden voor je weggaat of gaat slapen. Plaats altijd rook- en CO-melders. Koolmonoxide, dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van hout, staat niet voor niets bekend als sluipmoordenaar. Je ruikt of proeft het niet, maar als je het inademt kan dit grote gevolgen hebben voor je gezondheid en zelfs levensbedreigend zijn.
 

Tip 8: Blus met zand in plaats van water

 
Ontstaat er onverhoopt brand? Blus dan met zand in plaats van water. Brian: “De eerste reactie van mensen bij brand is dat ze met water willen blussen. Ze pakken een emmer of de tuinslang, met alle gevolgen van dien. Waarom dit levensgevaarlijk is? Omdat 1 liter water door de hitte wordt omgezet in 1700 liter stoom. Je kunt hierdoor derdegraads brandwonden oplopen. Hier kun je je leven lang last van ondervinden en dat gun je niemand. Zet daarom altijd een emmer zand naast je open haard of houtkachel wanneer je gaat stoken.”
 

Tip 9: Sluit binnendeuren voordat je gaat slapen

 
Door rook kun je moeilijker vluchten. Sluit daarom de binnendeuren voordat je gaat slapen. Hiermee beperk je de verspreiding van de rook. Bovendien wordt door het sluiten van deuren de rookschade beperkt.
 

Tip 10: Bel 112 en ga zelf naar buiten

 
Een brand begint altijd klein. Hoe sneller je erbij bent, des te beter het onder controle te krijgen is. Raak niet in paniek en breng jezelf en andere gezinsleden zo snel mogelijk in veiligheid. Bel 112 zodra je buiten staat. De brandweer kan ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft. Fijne winter!

Is jouw huis een veilig thuis?

Univé biedt diensten en advies om schade te voorkomen en beperken. Zo is jouw huis een veilig thuis. Plan een telefonische WoonCheck met één van onze adviseurs. Of bereken direct je premie online!

Lees meer Plan een WoonCheck