Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Jouw woning

verhuren?

Jouw woning verhuren? Hier moet je op letten!

Oost-Nederland maakt zich op voor het zomerseizoen. De eerste toeristen laten zich al zien met het zonnige weer. Naast de vele hotels en B&B’s, die overnachtingen aanbieden, worden er ook steeds meer particuliere huizen verhuurd via platforms als Airbnb. Ben jij van plan om deze zomer jouw woning te verhuren, besef dan wel dat hier risico’s aan zitten.

Dit kan gebeuren

Waarschijnlijk denk je alleen aan de leuke kanten van verhuur, zoals het bieden van gastheerschap en de extra inkomsten die je ermee genereert. Maar het is goed om ook eens stil te staan bij de andere kant. Stel je eens voor dat tijdens een storm een dakpan naar beneden valt en terecht komt op de auto van de huurder die naast je huis geparkeerd staat. Als de huurder je hiervoor aansprakelijk stelt en je bent niet goed verzekerd, dan is de rekening voor jou. Of: jouw trapleuning blijkt niet goed vast te zitten waardoor de huurder van de trap valt en een been breekt. In die situatie ben jij als verhuurder verantwoordelijk voor de letselschade als gevolg.

Marloes Visser-Boomkamp, Particulier Adviseur bij Univé Oost & Regiobank Ootmarsum en De Lutte: “Laat ons altijd vooraf weten als je je huis gaat verhuren, zodat wij je verzekeringen kunnen afstemmen op jouw wensen. Bovendien is het vanuit de woonverzekering verplicht om verhuur van de woning te melden. Mocht je dit niet doorgeven dan kan het zijn dat je bij schade geen dekking hebt.”

Aansprakelijkheid bij huurder

In sommige situaties is de huurder aansprakelijk voor schade in de woning die hij huurt. Bijvoorbeeld wanneer hij/zij een vaas omstoot of bij het verlies van de sleutel van de kluis die zich in het huis bevindt. Dit risico is tot een beperkt bedrag afgedekt op de reisverzekering. Meestal stelt de verhuurder een contract op met een borg voor dit soort situaties. Mocht er brand ontstaan door toedoen van de huurder? Dan kan dit worden verhaald op zijn/haar aansprakelijkheidsverzekering als de woning niet goed verzekerd is door de verhuurder.

De kans is klein dat dit soort dingen gebeuren. Maar het zal maar zo zijn…

Heb je vragen over dit onderwerp? Bel ons of loop gerust even binnen!