Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Scope 12

inspectie

Een Scope 12 inspectie uit laten voeren. Wat moet je doen?

Met zonnepanelen op je gebouwen wil je er zeker van zijn dat alles veilig is. In de praktijk zie je nog wel eens dat zonnepanelen niet volgens de (wettelijke) eisen zijn aangelegd. Laat daarom een Scope 12 inspectie uitvoeren door een onafhankelijk erkend keuringsbedrijf.

De tekst gaat verder onder het blok

Jeanet Rexwinkel, Relatiemanager Zakelijk bij Univé Oost

“Met de SCIOS Scope 12 inspectie weet je zeker dat jouw zonnepanelen goed verzekerd zijn bij brandschade.”

Waarom een Scope 12 inspectie
Het periodiek uitvoeren van een Scope 12 inspectie heeft een aantal voordelen. Zo voorkom je mogelijk schade en storingen en neemt de zekerheid dat je zonnepaneleninstallatie goed werkt toe. Door middel van een Scope 12 opleveringsinspectie bij nieuwe installaties weet je of de installatie volgens de norm is aangelegd. Eventuele gebreken laat je dan oplossen door de leverancier.

Een Scope 12 inspectie is niet wettelijk verplicht. De verzekeraar kan het echter wel als verplichting opnemen in de polis.

Wat wordt gecontroleerd bij een Scope 12 inspectie
Bij een Scope 12 inspectie wordt de gehele zonnepaneleninstallatie doorgemeten en gecontroleerd op veiligheid. Denk hierbij aan de risico’s van een elektrische installatie, zoals aanrakingsgevaar en storingen. Maar ook het brandrisico wordt zeker niet uitgesloten. Tijdens de inspectie worden de volgende controles uitgevoerd:

  • Visuele controle
  • Meting en beproeving
  • Rapportage

Nadat de inspectie is uitgevoerd wordt deze door het keuringsbedrijf afgemeld in het SCIOS portaal en ontvang je het keuringsrapport.

Wie mag een Scope12 inspectie uitvoeren
Het installatiebedrijf moet een SCIOS Scope 12 certificering hebben. Kijk voor gecertificeerde bedrijven op www.scios.nl en selecteer op Scope 12.

Wat doe je met het keuringsrapport
In het keuringsrapport staan alle gebreken overzichtelijk vermeld. Deze gebreken moeten verholpen worden. Dit mag je laten doen door je eigen installateur. In het rapport staat wanneer deze uiterlijk hersteld moeten zijn. Na herstel laat je de herstelverklaring ondertekenen door de installateur. Deze verklaring stuur je aan Univé Oost. Staat er een verplichting voor het uitvoeren van de Scope 12 inspectie op jouw polis bij Univé Oost, dan krijg je na het inleveren van de herstelverklaring een bijdrage van Univé Oost.

Bewaar zowel het keuringsrapport als de herstelverklaring goed. Je verzekeraar kan deze op een later moment alsnog opvragen.

“Maak tijdig een afspraak met het keuringsbedrijf en je installateur. Wij zien de wachttijden voor het uitvoeren van de keuring en herstel oplopen.”

Frank Huurneman, Senior Brandspecialist bij Univé Oost