Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Preventietips

tegen brand

Brand in huis? Dat wil je ten koste van alles vermijden. En gebeurt het toch, dan wil je accuraat kunnen optreden. Wil jij de kans op brandschade zo klein mogelijk maken? Neem dan vooraf alle mogelijke maatregelen. Wij hebben een aantal preventietips voor je op een rij gezet. Tips om brand te voorkomen. Of om kordaat te kunnen optreden als het zover is.

  1. Vluchtplan
    Maak thuis een vluchtplan met routes waarlangs je jouw huis bij brand kunt verlaten.

  2. Brandoefening
    Rook maakt van jouw huis al snel een doolhof. Doe daarom eens een brandoefening met een theedoek voor je ogen. Blijf daarbij zo laag mogelijk bij de grond. Want daar is bij brand de temperatuur het laagst en hangt de minste rook en (mogelijk giftige) damp.

  3. Wie doet wat?
    Spreek onderling af wie bij brand verantwoordelijk is voor welk(e) kind(eren) en huisdier(en).

  4. Sleutels
    Zorg dat jouw sleutels altijd op een vaste plek liggen zodat je er niet naar hoeft te zoeken.

  5. Rookmelders
    Rook en koolstofmonoxide zijn in feite gevaarlijker dan vlammen. Ze kunnen je zomaar verrassen, bv. in jouw slaap. Hang daarom op elke verdieping een rookmelder aan het plafond, bij voorkeur in het midden van de ruimte.

  6. Brandblussers
    Zorg voor goede brandblusapparatuur in huis en laat die regelmatig controleren. Gebruik bij een gasbrand een poederblusser en absoluut geen schuimblusser.

  7. Onderhoud
    Laat een expert regelmatig naar jouw cv-ketel, geiser of schoorsteen kijken. Heb je een open cv-ketel of geiser en is de kleur van de vlam geel? Dan is de verbranding waarschijnlijk onvolledig. Er wordt dan koolmonoxidegas gevormd, wat dodelijk kan zijn.

    Tip: Veilig Wonen van Univé heeft een schoorsteendienst.

  8. Wasdrogers
    Maak na elke was-/droogbeurt de filters stofvrij. Stofzuig regelmatig ook de achterkant en reinig eens per jaar de luchtafvoerslang. Door de opeenhoping van stof en de hoge temperaturen die kunnen ontstaan, zijn wasdrogers zeer gevoelig voor brand.

  9. Laptop/notebook
    Een laptop/notebook die zijn warmte niet kwijt kan, veroorzaakt al snel een (slaapkamer-)brand. Zet ze dus niet op een dekbed of deken, maar bv. op een laptoptafel.

  10. Chemische spullen
    In veel garages staan verfpotten, verdunners of ethers opgeslagen. Bewaar ze op een goed geventileerde plaats en zorg dat er geen gassen kunnen vrijkomen.

  11. Vlam in de pan?
    Gebruik geen water, want dat veroorzaakt steekvlammen. Zet meteen de kookplaat en de afzuigkap uit en probeer de pan af te dekken door een deksel of een blusdeken van u af over de pan heen te schuiven. Laat deze minimaal een half uur liggen.

  12. Warme deur
    Voel bij brand altijd eerst aan een deur voordat je die opent. Is hij warm, dan woedt er aan de andere kant brand. Doe de deur dan niet open, want door de nieuwe zuurstof zal het vuur verder oplaaien.

  13. Rieten dak
    Heeft jouw huis een rieten dak? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico's. Lees daarom ook de aanvullende informatie en preventietips van Univé voor huizen met een rieten dak.