Dit is de lokale website van Univé Oost Mijn Univé Bel 088 3300 300 Maak een afspraak

Tips om blessures

te voorkomen!

Zo beperk je de kans op (sport-)blessures

Van jong tot oud. Ongeveer 10,2 miljoen Nederlanders sporten minimaal één keer peer week. Niet alleen is sport goed voor je lichaam, ook draagt het bij aan een gezonde mindset. Op jaarbasis lopen naar schatting ongeveer 3,8 miljoen Nederlanders een sportblessure op. Wij geven je een aantal tips voor het voorkomen en beperken van blessures!

Ontstaan van een blessure

We sporten met ons 'bewegingsapparaat'. Ons bewegingsapparaat bestaat uit: botten, spieren, pezen en gewrichten. Door veel te sporten maak je deze sterker. Een sportblessure ontstaat bij een verkeerde beweging of overbelasting van het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld: een spier rekt te ver uit, een pees scheurt, je breekt een bot of je gewricht kantelt verkeerd.

Een blessure kan acuut ontstaan door een botsing, val of harde klap. Maar ook onderliggende oorzaken kunnen een rol spelen, zoals een slechte conditie, overgewicht, verkeerde lichaamshouding/voetstand, slecht schoeisel of een te hoge belasting tijdens het sporten.

Onze 5 tips voor het beperken van blessures

  1. Doe een goede warming-up: door een goede warming-up gaan de bloedvaten in je spieren openstaan. Er stroomt veel zuurstofrijk bloed door je lichaam. Hierdoor worden je spieren soepeler en werken beter samen. Je bent hierdoor fitter en sneller.
  2. Zorg voor een goede trainingsopbouw: volg een trainingsschema die past bij jouw persoonlijke situatie. En bouw het sporten geleidelijk op.
  3. Draag goede sportschoenen: een goede sportschoen draagt in veel gevallen bij aan het voorkomen van blessures. Je gehele lichaam rust tijdens het sporten letterlijk op de sportschoen.
  4. Zorg ook voor ontspanning: een gezond sportschema bestaat uit sport en rust. Gun je lichaam de tijd om te herstellen!
  5. Sluit af met een cooling down: dit voorkomt spierpijn en stijfheid de volgende dag. Een kleine moeite om na het sporten even wat rek- en strekoefeningen te doen.

Toch een blessure. En nu?

Heb je toch een blessure opgelopen? Ga dan opzoek naar een specialist die je kan helpen bij de behandeling en het herstel van je blessure. Er zijn verschillende specialisten die je kunt inschakelen:

  • De sportfysiotherapeut: behandelt, begeleidt en adviseert mensen die na een sportblessure weer willen gaan sporten of die een sportblessure hebben opgelopen.
  • De sportpodoloog: behandelt voetklachten of voetblessures die zijn ontstaan bij het sporten.
  • De sport-podotherapeut: behandelt sportblessures die hun oorzaak vinden in de manier van staan of lopen van de cliënt.
  • De sportarts: geeft consulten en verricht (preventieve) sportmedische onderzoeken.

Voorkom ongewenste hoge kosten

Let wel op. In veel gevallen dekt een basisverzekering niet de kosten van behandeling door een specialist. Voor sportblessures moet je in veel gevallen zelf de rekening betalen. Wil je niet voor hoge kosten komen te staan? Kies dan voor een aanvullend pakket met dekking voor de podoloog, podotherapeut, fysiotherapeut of sportarts.

Benieuwd naar welke zorgverzekering het beste bij jou past?

Het kiezen van een goede zorgverzekering is best lastig. Vaak moet je aan het eind van het jaar al inschatten wat voor zorg je in het komende jaar verwacht. Daarom helpen wij je met een ZorgCheck. Je ontdekt binnen 3 minuten welke zorgverzekering het beste bij je past. Dit kan zowel online als fysiek in één van onze winkels. 

Maak een afspraak Online ZorgCheck