Gratis preventieve controle

Voorkom hooibroei

Nu alles weer in bloei staat en het maaiseizoen begonnen is, moeten agrariërs extra alert zijn op het risico van hooibroei. Jaarlijks ontstaan branden door hooibroei waarbij vaak niet alleen het hooi verloren gaat, maar ook de opslagruimte. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Univé Oost pleit daarom voor een goede brandverzekering of beter nog: het voorkomen van hooibroei. Als extra service kunnen klanten van Univé Oost, wanneer ze een vermoeden van hooibroei hebben, gebruik maken van een gratis preventieve controle.

Niet onderschatten
Volgens Roel de Kort, taxateur / inspecteur bij Univé Oost, wordt het risico op hooibroei nog steeds onderschat door voor veel ondernemers. De Kort: “Hooibroei is iets wat je niet moet onderschatten. We wijzen onze klanten elk jaar tijdens het maaiseizoen op de gevaren en op preventiemaatregelen. Ook hebben we inspecteurs die hooibroeimetingen uitvoeren. Agrariërs moeten vooral alert zijn op broei bij jonge, goed bemeste grassen, en bij mogelijk minder gedroogde grassen uit de hoeken van een perceel. Ook bij grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht is de kans op het ontstaan van vocht groot, en moet men dus alert zijn. De kans op hooibroei is verder extra groot bij de eerste snede (in mei), omdat daar alle voedingsstoffen van het hele jaar nog in zitten. Door die voeding (suikers) droogt de eerste snede slecht. Augustus is ook weer een ‘risicomaand’ omdat dan de samenstelling van hooi en stro verandert en de kans op hooibroei weer groeit. Mijn boodschap is kortom: besteed wat extra aandacht aan hooibroei, dat bespaart een hoop ellende.”

Tips om hooibroei te voorkomen
Samen met haar klanten heeft Univé Oost een paar tips op een rij gezet om hooibroei te voorkomen:

  • Als het vochtgehalte van het hooi niet optimaal is, wikkel de balen dan in plastic. De kwaliteit van het hooi blijft dan ook veel beter;
  • Gras dat langs de kanten van de percelen ligt, droogt vaak minder goed dan het gras elders op het perceel. Deze “kantbalen” verdienen extra aandacht. Leg deze niet midden in de stapel, maar aan de kant waar u ze makkelijk kunt controleren of wikkel deze in plastic;
  • Zorg voor voldoende ventilatie in en rondom de stapel. Stapel niet te hoog, niet te strak en op enige afstand van muren en wanden;
  • Pers het hooi bij voorkeur in kleine balen. Deze zijn minder strak geperst, waardoor er minder kans op broei is;
  • Grote balen vormen extra risico! Bij grote balen moet het hooi minimaal één dag langer “los liggen” dan bij kleine balen. Stapel maximaal twee balen op elkaar. Zorg voor tussenruimtes, zodat elke baal apart te controleren is. Na vier weken kunt u ze eventueel hoger en dichter op elkaar stapelen.
  • Voorkom bij stro dat er “groen” onkruid wordt mee geperst;
  • De meeste branden veroorzaakt door broei ontstaan tussen de 5e en 14e dag na het binnenhalen.

Toch hooibroei?
Als men ondanks alle voorzorgmaatregelen toch vochtontwikkeling constateert of een onverklaarbare chemische lucht ruikt, dan bestaat de kans dat er sprake is van hooibroei. Bij een temperatuur in het hooi boven de 70˚C wordt het kritiek door de hete brandbare gassen die aanwezig zijn in de broeizone. Deze gassen ontbranden gemakkelijk bij voldoende zuurstof. Bij het ontbranden kunnen steekvlammen of explosies ontstaan.

Gratis preventieve controle
Bent u klant bij Univé Oost? En heeft u een vermoeden van hooibroei? Het advies is dan om direct telefonisch contact met ons op te nemen op 088-3300300. Daarna komt onze inspecteur langs om gratis de temperatuur van het hooi te meten en zo nodig maatregelen te nemen om brand te voorkomen.